Polisövning i rivningshus

December 21, 2017

Poliser som specialutbildas övar i rivningshus i Malmberget.– Vi vill öva så nära verkligheten som möjligt, säger Håkan som ansvarar för grundutbildningen av Sveriges regionala insatsstyrka.

Det är i sluttampen av utbildningen som betydelsen är störst för deltagarna att få komma ut i verkligheten och göra övningar i faktiska och realistiska miljöer.

– Det här är en fullständigt unik möjlighet att ha så här många objekt att öva i på ett begränsat område. Det är därför vi åker hit och det fortsätter vi gärna med, säger han.

En del av övningarna förlades i byggnader på Bolagsområdet i Malmberget och till andra tomma bostadshus på Linnévägen. Med dragna vapen som om det vore skarpt läge, iscensattes en inbrytning där bland annat en våldsam person skulle oskadliggöras och tas om hand. Flera olika scenarier ingår i övningarna. Det kan exempelvis vara farliga situationer där bevismaterial ska säkras och då gäller snabba inbrytningar.

– Polisen jobbar med att skydda, förebygga, ställa till rätta och att hjälpa. Därför är det oerhört värdefullt att göra övningar i riktiga miljöer, säger Håkan.