Repisvaara växer rekordsnabbt

Juni 18, 2018
Kvinna i varseljacka framför byggnad
Veronica Wikström, projektledare LKAB:s samhällsomvandling i Malmberget.

I början av maj stod 35 bostadsrätter inflyttningsklara på Repisvaara Norra. Nu växer området vidare med 253 hyresrätter som ska vara redo för hyresgäster 2019.

Det är drygt ett år sedan spaden sattes i backen på området Repisvaara Norra. LKAB sålde mark till Lovvika Bygg som byggt 35 bostadsrätter i allt från ettor till fyror. Den minsta på 28 kvadratmeter och den största på 84 kvadratmeter. När vi besöker bygget är alla utom två lägenheter sålda.

– Försäljningen gick snabbare än vi trott, det är framförallt personer i åldrarna 25 till 40 år som valt att investera i en bostadsrätt här, säger Magnus Rova, ägare av Lovvika Bygg.

Han berättar att hyrorna i ettorna ligger runt 1 600 kronor i månaden, och under 5 000 kronor i månaden för en fyra. De nya ägarna har redan börjat flytta in, än så länge i ett område omringat av byggprojekt. För mitt emot de inflyttningsklara bostadsrätterna bygger LKAB just nu 88 hyresrätter som ersättningsbostäder åt LKAB Fastigheter. Byggentreprenör är Lindbäcks Bygg.

– Husen kom i färdiga moduler och taken byggdes på marken här utanför innan de lyftes på husen, säger Veronica Wikström, projektledare LKAB:s samhällsomvandling i Malmberget.

Lägenheterna är fördelade i fyra huskroppar med en storslagen utsikt mot Dundret och Gällivares centrum. Lägenheterna i femvåningshusen har en ljus och öppen planlösning. Husen färdigställs i omgångar och allt ska vara klart under hösten 2019. Ambitionen är att hyresgästerna flyttar in första halvåret 2019.

Repisvaara

– Arbetet flyter på bra, än så länge har vi inte haft några olyckor och vi håller tidplan, säger Nicklas Morén, platschef Lindbäcks Bygg.

Men nybyggnationerna stannar inte där. Ytterligare 165 lägenheter är på gång.

– Vi har påbörjat markarbeten för 64 lägenheter av totalt 104 hyresrätter som vi ska bygga åt TOP Bostäder på andra sidan vägen med samma tidplan, alltså inflyttning 2019. Vi har även fått bygglov för 61 lägenheter åt LKAB Fastigheter i samma område, säger Veronica Wikström.

Att Repisvaara växer rekordsnabbt kan alla skriva under på.

– Det är historiskt att få vara med och bygga upp en ny stadsdel, nyss fanns inget annat än skog här. Bygget kräver samarbete från alla parter och det blir ett kanonfint område, säger Greger Jonsson, byggledare LKAB.

greger och veronica