Riksbyggen satsar i Kiruna

April 16, 2020
två hus
Konceptbilden föreställer planerade Fjällblicken med 47 nya bostadsrätter vid Luossavaara i Kiruna.

Bostadsrättsinnehavare i Fjällvyn i Kiruna har redan flyttat in. Nu pågår försäljningen för två nya projekt och Riksbyggen siktar på fler.

Lägenheterna som Riksbyggen uppför i Kiruna och Gällivare håller en hög standard med bland annat påkostade snickerier, tvättmaskin/torktumlare och helkaklade badrum. Men kanske är det mest karaktäristiska balkongerna med utsikten över fjällvärlden.
– Utsikten är speciell. Från Fjällvyn ser man västerut mot fjällvärlden och Kebnekaise. Dom inglasade balkongerna i dessa fastigheter är större än vad vi brukar bygga och det är just av den anledningen, säger Lars Lundgren, marknadsområdeschef hos Riksbyggen.
Det rör sig mest om lägenheter med två-, tre- eller fyra rum och kök. 50 procent av lägenheterna behöver säljas innan byggen påbörjas för att säkra finansieringen.

Just nu säljs lägenheter i projekten Midnattssolen i Gällivare och Fjällblicken i Kiruna som är placerad granne med befintliga Fjällvyn, där har i skrivande stund cirka 35 procent av lägenheterna redan sålts.
– Vi har en samverkansöverenskommelse med LKAB om att leverera 250 bostäder i Malmfälten och nästa år vill vi dra igång ett nytt projekt i Kiruna. Vi är helt inställda på att skapa fler bostadsrätter, säger Lars Lundgren, och fortsätter:
– Vi behöver dock informera malm­fältsborna i god tid innan för vi spelar med långa ledtider. Det är en process för en köpare att komma till avslut och bestämma sig för ett objekt och därför behöver vi föra en dialog
tidigt.

Lars Lundgren säger att efterfrågan för bostadsrätter är stark i Malmfälten och företaget är i behov av utpekad byggbar mark i ett tidigt skede.
– Hade vi haft lägenheterna färdiga hade vi nog kunnat sälja allihop rakt av. Och ska vi bygga fler nästa år så måste vi redan nu veta vart husen ska stå, säger Lars Lundgren.