Så blir Kirunas nya centrumhandel

Juli 6, 2018
Visionsbild över Kiruna nya centrum med lokala butiker som lyfts fram.

Nu finns en plan på hur Kirunas butiker ska placeras i de tio kvarteren närmast nya stadshuset och det nya torget. Ett stort pussel att lägga.– Nu finns en kommersiell strategi där vi greppar hela handeln. Mindre butiker ska ligga sida vid sida med ankarhyresgäster och de lokala handlarna ska frontas och lyftas fram, säger Christina Blomberg, WSP.

– LKAB arbetar tillsammans med Kirunabostäder med att hitta nya lokaler i Kirunas nya centrumkärna åt handel och annan kommersiell verksamhet som finns inom gruvans påverkansområde idag, säger Therese Lindroth, ansvarig för dialogen med näringsidkare på LKAB:s samhällsomvandlingsenhet.

Kvarteren har delats in i olika kategorier. Kvarter 6 som ska byggas av Base Property i nära anslutning till hotell och kulturhus ska innehålla turism och shopping lättillgängligt för besökare. Kvarter 7 som LKAB kommer bygga ska innehålla butiker i kategorin vildmark och natur.

Kvarter 8 ska innehålla butiker i kategorin sport, mode och inredning och gå hand i hand med kvarter 9 som ska innehålla skönhet, mode och hälsa. Mellan alla butiker har lokalerna för caféer och restauranger placerats ut strategiskt, detsamma gäller Systembolag och matbutiker.

 

– Vi måste bortse från historiken och utgå från dagens förutsättningar med bland annat näthandel, befolkningsantal och vår nyligen genomförda marknadsanalys, säger Christina Blomberg.

Det innebär att det just nu pågår intensiva dialoger med de aktörer som för närvarande har verksamhet i Kirunas centrum och med potentiella nya aktörer som vill etablera sig i Kiruna. LKAB och Kiruna Bostäder kommer under hösten och vintern att fortsätta dialogen med samtliga verksamheter i Nya Kiruna Centrum.

– Om man ännu inte har hunnit ha ett möte med oss så är det ingenting att oroa sig för. Vi fortsätter alla samtal under hösten och ska bjuda in alla till enskilda träffar inom en snar framtid, funderar man på något är det bara att höra av sig, säger Therese Lindroth.

Grundtanken är att kopiera det som fungerar bra i dagens centrum, och förbättra det som är mindre genomtänkt. Förslaget ritas om till dess att alla är nöjda med sin nya lokalisering och där inkluderas inte bara kommersiell verksamhet, utan även kontor.

– Parallellt med matchningsarbetet av alla butiker pågår även ett arbete mellan LKAB, KBAB och andra exploatörer kring att hitta nya kontorslösningar åt de kontorshyresgäster vi har i gruvans påverkansområde, säger Therese Lindroth.

Vid två tillfällen i juni höll LKAB, Kiruna kommun, Kirunabostäder och konsultföretaget WSP informationsmöten där lokaliseringsplanen presenterades. Enligt Kiruna kommuns tidplan för utvecklingen i nya Kiruna centrum och LKAB:s tidplan för flytt ska det nya centrumet stå klart 2022.