Samma våning men ny utsikt

Juni 12, 2019
Två personer sitter vid ett köksbord
Evy Kemi och Ronny Henriksson har bott i sin nya lägenhet i ett år.

Evy Kemi och Ronny Henriksson flyttade tillsammans med de flesta grannarna på Torget 5 till det nybyggda huset Dansaren för ett år sedan. Här ser de Dundret och ut över takåsarna i Gällivare centrum.– Jag gillar att komma upp en bit, det är ingen insyn och så har vi så fin utsikt, säger hon.

När jag stiger in i hallen hemma hos Evy och Ronny får jag en känsla av lugn. Handslagen är varma och leendena välkomnande. Min blick letar sig direkt mot vardagsrummet där två stora fönster släpper in det där speciella ljuset som bara kvällssolens strålar kan skapa.

Vi går ut på balkongen, den är nästan fyra gånger så stor som den gamla i Malmberget. Här sitter Evy och Ronny gärna ute i solen.
– Förra sommaren använde vi balkongen väldigt mycket när det var så varmt. Vi har sol från tidig förmiddag till kvällen, det är härligt och vi får plats att äta middag här ute när vi har gäster, säger hon.
Från balkongen kan husbyggandet på Repisvaara och Dundrets årstidsskiftningar följas.
– Vi har första parkett och ser taket på bygget av Kunskapshuset, säger Ronny.

Utsiktsplats från köksbordet

I köket puttrar kaffebryggaren och doften lockar oss till bordet. Jag får platsen med utsikt mot bygget av den nya is- och evenemangsarenan. Det är en härlig aprilkväll, jag sippar på kaffet och under samtalet kan jag inte låta bli att spana ut genom fönstret.
– Vi brukar låta gästerna få den bästa platsen, säger Evy. Hon ler, min förvånade reaktion över hur långt man ser verkar vara väntad.

Mycket jobb att flytta

Lägenheten är ljus med vitmålade väggar och den känns rymlig, trots moderna mått på en trea.
– Vi fick rensa bland sakerna för att få plats och gjorde en del fynd, till exempel gamla tv-spel som barnen blev glada över att vi sparat, säger Evy.
Behovet av rensning var också anledningen till att Evy och Ronny valde att tacka nej till flyttfirma. De har tagit flytten med ro fastän det har varit mycket jobb.

Här vill de bo

De bor på samma våning som de gjorde i det gamla huset. Topbostäder lät den hyresgäst som bott längst på Torget 5 välja först.
– Såklart är det tråkigt att lämna Malmberget, med det känns som att vi har hamnat på rätt ställe och vi måste följa med i utvecklingen. Samtidigt förstår vi om det är tufft för en 80-90-åring att behöva lämna sitt hem, säger Evy.

För Ronny som arbetar i Porjus gick flytten åt rätt håll.
– Jag fick 20 minuter kortare pendling per dag, säger han.
Båda ser sig själva i den här lägenheten många år framöver. Ronny plirar med ögonen.
– Ja vi har ju nära till ålderdomshemmet sedan, säger han.
När jag tackar för kaffet och börjar bege mig hemåt ser jag den vita träskylten i hallen med texten ”Njut av varje minut”. Som gjord för Evy och Ronny tänker jag när jag går ut i den ljusa kvällen.