Signerade kontrakt i nya Kiruna centrum

Juni 23, 2020
Fyra kvinnor inne i bokhandeln i Kiruna
Medarbetarna på Kiruna bokhandel, från vänster: Kajsa Vanhainen, Tora Lindberg, Jessica Vennberg och Christine Lantto. Foto: Kiruna bokhandel.

Nu har de första lokala handlarna i Kiruna skrivit på avtal gällande butikslokaler i nya centrumkärnan. Handelskvarteren kommer att ägas av Kirunabostäder och byggs på uppdrag av LKAB. Vad ser handlarna fram emot och vilka utmaningar tror de kommer att behöva hanteras? Här får du svaren!

Först ut är Kiruna bokhandel, butiken med kontorsmaterial, litteratur och presenter som startade 2011 och som snart får en ny adress i kvarter 8. Tora Lindberg säger såhär:

1) En klassisk sportfråga, hur känns det?

— Det känns skönt att det faktiskt är på gång nu. Vi ser jättemycket fram emot att få flytta och de möjligheter till förbättring av våra lokaler flytten innebär.

2) Vad tror du kommer att bli de största utmaningarna nu och framåt?

— Nu gäller det att hålla butiken levande och välfylld fram till flytten och inte bara sitta och vänta på de nya lokalerna. Sedan ska det bli spännande och roligt att få vara med och rita den nya bokhandeln och försöka ge den nya lokalen så mycket charm och värme som möjligt.

3) Vad ser du mest fram emot i de nya lokalerna?

— Vår nuvarande lokal är mysig men inte speciellt anpassad för våra kunder med barnvagnar, rullstolar och rullatorer. Det ska bli skönt att få en mer lättillgänglig butik. Även vår egen arbetsmiljö kommer att bli bättre och det känns bra. Vi ser också fram emot att få nya butiksgrannar som vi tror kommer att locka nya kunder till oss.

Vad säger Lekia?

Leksaksbutiken har funnits sedan 1998 och har legat på samma plats sedan 17 år tillbaka. Nu får de en ny adress i kvarter 7. Dennis Åström svarar: 

1) Hur känns det?

— Det känns otroligt bra!

2) Vad tror du kommer att bli de största utmaningarna nu och framåt?

— Få fart på stan så folk börjar röra på sig, samt få fart på handeln, och naturligtvis att alla hittar till nya centrum när det är dags.

3) Vad ser du mest fram emot i de nya lokalerna?

— Spännande med nytt och fräscht, jag tror det kommer bli att bli superbra.

Lekia.jpg

Personalen på Lekia, från vänster: Lena Stoor, Ingela Gardeberg Åström och Birgitta Mickelsson. Foto: Lekia.

Den tredje butiken som skrivit avtal är Hälsokraft

Här säljs produkter inom hälsokost, skönhet och fotriktiga skor. Butiken har haft samma adress i 18 år och i nya centrum blir det en lokal i kvarter 8. Såhär säger Anette Taavo:

1. Hur känns det?

— Det känns roligt och spännande.

2. Vad tror du kommer att bli de största utmaningarna nu och framåt?

— Största utmaningen kommer bli att få in nya kunder i butiken och även behålla befintliga kunder när gamla centrum avvecklas.

3. Vad ser du mest fram emot i de nya lokalerna?

— Att allt blir nytt och fräscht och att hamna i en ”levande” galleria och i ett levande centrum. Dessutom roligt med lite nya grannar.

Hälsokraft.jpg

Medarbetarna på Hälsokraft, från vänster: Mia Nilsson och Anette Taavo.
Foto: Hälsokraft.

Och slutligen, Therese Lindroth, projektledare för samhällsomvandlingen i Kiruna:
— Det är superviktigt för Kiruna att våra duktiga lokala handlare väljer att satsa i nya Kiruna Centrum. Det är våra lokala handlare som gör centrumkärnan i Kiruna unik i förhållande till andra centrumkärnor.