Skönhet och hållbarhet kombineras i kvarteret Hasseln

April 12, 2021
Skissbild över Hasseln. Bild: Nordmark och Nordmark

GÄLLIVARE. Snart står drygt 60 sprillans nya lägenheter färdiga mitt emot Circle K i centrala Gällivare. Det är den nya delen av kvarteret Hasseln som nu börjar närma sig färdigställande.

Projektet, som inleddes förra året och beräknas vara inflyttningsklart under hösten, byggs i moduler och är en ersättning för lägenheter i Topbostäders bestånd i Malmberget. Det handlar dock inte bara om att bygga kopior av det de ersätter utan stor hänsyn har tagits till det faktum att de två huskropparna kommer att stå väldigt synliga för dem som kör in i Gällivare.
– Vi har valt utförande delvis utifrån att intrycket ska representera något nytt och fräscht som är tilltalande för dem som ser husen, säger Ulf Hansson, sektionschef vid LKAB:s samhällsomvandling i Gällivare och Malmberget.

Förarbetet innan byggnation har förstås bjudit på en del utmaningar. Projektets läge, nästan mitt i centrumbebyggelsen med allt vad det innebär i form av bland annat trånga ytor, har till exempel medfört utmaningar kring förvaring av materialupplag och trafik till och från byggplatsen.
– Det har varit väldigt viktigt att logistiken har fungerat, säger Ulf Hansson.
Även miljömässigt har det funnits en del utmaningar. Till exempel så har det krävts en omfattande sanering av området då det har varit flera olika verksamheter på platsen genom åren, bland annat en bensinstation, som alla lämnat sitt avtryck.
– Det har varit många provtagningar innan vi har kunnat bedöma att marken är säker för bostäder, säger Ulf Hansson.

Miljö och hållbarhet är viktiga frågor som Ulf Hansson och hans medarbetare ständigt har med sig i sina projekt. De nya lägenheterna på ska nämligen inte bara vara tilltalande för ögat och ge ett gott intryck för dem som kör in i Gällivare utan byggs även med bland annat mer energieffektiv isolering som innebär en lägre energiförbrukning och ökad hållbarhet miljömässigt sett jämfört med de lägenheter de ersätter, där de flesta är från 50-, 60 – och 70-talet.
– För oss handlar det om så mycket mer än att bygga bostäder. Det handlar om att skapa bra, trivsamma och hållbara miljöer för bostäder och människor, säger Ulf Hansson och tillägger:
– Vi vill bidra till en framtida stad som människor vill leva och bo i.