Tog chansen till ett modernt boende

Maj 23, 2017
Äldre par i soffa
Owe och Kathrin Esko passade på att flytta in i ett nytt och modernt boende när lägenheterna på Kaserngatan stod klara.

När lägenheterna på Kaserngatan i Kiruna stod klara tog paret Esko chansen att flytta till ett modernt boende.– Det är en omställning, men vi trivs här, säger Owe Esko.

F ör ett par år sedan började LKAB Fastigheter bygga ett flertal hus på det nya bostadsområdet vid gamla Jägarskolan i Kiruna. I december i fjol blev ytterligare sexton lägenheter inflyttningsklara. Fastighetsbolaget tog kontakt med Owe och hans hustru Kathrin Esko och erbjöd dem att flytta till en nyproducerad lägenhet på Jägarskolan eftersom huset på Skolgatan på sikt berörs av samhällsomvandlingen.

– Vi var inte tvingade att flytta redan nu men passade på när vi erbjöds en nyproducerad lägenhet, säger Owe Esko.

De erbjöds en lägenhet på Kaserngatan, och den 17 januari gick flyttlasset. Owe beskriver den nya lägenheten som ljus, och med ”alla moderniteter”.

– Den är väldigt ljus, speciellt nu när vårsolen börjar göra intrång. Då får man reglera med persiennerna. Men att det är ljust ska man ju inte klaga över.

Det bästa med den nya lägenheten är bekvämligheterna, berättar Owe, att den är lättskött och att de har bastu i lägenheten. Dessutom uppskattar de den öppna planlösningen

– Planlösningen är inte som den vi hade tidigare, med separat kök och vardagsrummet invid.

En av många fördelar med nya bostaden är att det är bättre kontakt med köket och eventuella gäster i vardagsrummet. En annan fördel med det nya området är att det är mindre trafik.

– Vi hade trafikbuller från både Hjalmar Lundbomsvägen och Skolgatan. Det är betydligt tystare här.

Efter att ha bott i lägenheten ett par månader känner de nu att de har kommit iordning ordentligt.

– Det är klart att det är en omställning att flytta, speciellt när man är äldre. Vi bodde ett tjugotal år på Skolgatan och hade en jättefin lägenhet, men här trivs vi. Vi har upptäckt att det inte är så långt från stan heller när man är ute och promenerar, säger Owe.