Tre nyetableringar i Kupolen

September 14, 2018
Therese Lindroth

LKAB är sedan 2016 ägare av Kupolengallerian som för första gången på länge fylls med hyresgäster. Tre företag som flyttar in under hösten är matbutiken Tempo, restaurangen Pinchos och butiken Love from Lapland.

LKAB fortsätter ta ansvar i nuvarande centrumkärna tillsammans med sin förvaltningspartner Kirunabostäder genom att för första gången på länge ha samtliga handelslokaler i Kupolengallerian uthyrda. Bland annat kommer en matvarubutik som varit efterfrågad av Kirunaborna.

– Det känns fantastiskt kul att få öppna och få bidra till pulsen i centrum. Många har saknat en matvarubutik i centrumkärnan och vår förhoppning är att öppna i slutet av oktober. Att fler öppnar samtidigt i Kupolengallerian känns väldigt bra i och med att vi gynnas av varandra, och ännu bättre att hela centrum gynnas av det, säger Daniel Ringholt, ägare matvarubutiken Tempo.

En annan nyetablering i Kupolen är företaget Love from Lappland som fram till nu huserat i en mer avsides lokal och dessutom haft sitt lager i Nilivaara. I samband med flytten till Kupolen flyttas även lagret till Kiruna och där hoppas Camilla Mustikka som äger företaget att hon ska skapa fler jobb under nästa sommar då sommarvikarier kommer behövas.

– Vi är så spända inför flytten till nya lokaler, det är i princip det enda vi pratar om just nu och vi längtar. Vi har länge sökt en mer central lokal för att känna oss med involverade med centrumhandeln. Vi stod i valet mellan att investera i vårt lager i Nilivaara som vi vuxit ur eller att flytta verksamheten hit, och därför blev lokalbytet helt klockrent i tiden, säger Camilla Mustikka, ägare Love from Lapland.

Utöver ovan så öppnar restaurangen Pinchos inom kort.

– Vi är övertygande om att dessa hyresgäster kommer tillföra ett mervärde för oss Kirunabor och nuvarande centrumkärnan som handelsplats, säger Therese Lindroth.

Parallellt med det löpande uthyrningsarbetet i nuvarande centrumkärnan har LKAB och KBAB påbörjat dialogen med verksamhetsutövare kring nya lokaler i Kirunas framtida centrumkärna.

– Vi har pratat med LKAB och kommunen om lokal i nya centrumkärnan där vi måste fundera över läge. Det kanske inte är i en galleria vi behöver vara eller så blir det helt rätt, men vi blev så taggade när vi fick se ett första förslag, säger Camilla Mustikka.

– Om man ännu inte har blivit kontaktad behöver man inte känna oro, vi kommer ta kontakt med samtliga verksamheter, säger Therese Lindroth.

Under hösten arrangeras ytterligare två tillfällen på Folkets Hus där verksamheter har chans att träffa LKAB, Kiruna kommun och KBAB för att ta del av planen för handeln i Kirunas nya centrumkärna.