Ut och njut i Kirunas gruvstadsparker

Juni 4, 2021
För dem som gillar att få upp pulsen finns bland annat en pumptrack-bana i gruvstadsparkerna. Foto: William Ekström

KIRUNA. Nu kommer sommaren och vädret ska förhoppningsvis bjuda in till många trevliga tillfällen att vistas utomhus. För kirunaborna är det guldläge att utforska gruvstadsparkerna och alla deras möjligheter.

Gruvstadsparkerna är ett samarbetsprojekt mellan LKAB och Kiruna kommun och fungerar som en mjuk övergång mellan gruva och stad, så att ingen ska behöva bo med industristängslet runt knuten.

Det finns en hel uppsjö av saker du kan göra i parkerna. Om du till exempel vill få upp pulsen och stärka fysiken finns det ett utegym, som förresten även är tillgängligt på vintern, en terrängcykelbana och pumptrack för kickbike, cykel och skateboard. Om du hellre vill ta det lite lugnare, andas in den sköna sommarluften och kanske läsa en god bok så kommer det att finnas platser i stadshusparken som erbjuder avslappning och möjligheten att i ett lite lugnare tempo strosa omkring och bara njuta av dagen. Just i år kommer den parken under en period även att fyllas av intressanta fakta om historien bakom den allmänna rösträtten, som firar 100 års-jubileum. Mellan 28 juni och 25 juli kommer besökare i stadshusparken därför att kunna läsa intressanta berättelser om svensk demokrati. Om du vill läsa mer om utställningen, och evenemanget i stort, kika in på https://firademokratin.riksdagen.se/.

Liksom tidigare år kommer gruvstadsparkerna även att få besök av får. Från och med midsommarveckan till slutet av augusti kommer fåren vara på plats. Var snäll mot dem och visa hänsyn till att de är levande djur, de är väldigt bra och miljömässigt hållbara markförvaltare.

För dig som vill strosa lite längre så har Kiruna kommun iordningställt en QR-promenad på cirka 2,5 km genom Kirunas nuvarande centrum och gruvstadsparkerna. Slingan går förbi flera intressanta hållpunkter längs vägen, bland annat Kiruna Kyrka. Vid varje extra intressant punkt kommer det finnas en QR-kod som du kan skanna och då få mer information om platsen du står på. På Kiruna kommuns hemsida kan du snart läsa mer om detta.

Ha en trevlig sommar och ta hand om dig!