Utbudet växer i Kirunas centrum

Mars 9, 2023
Siri packar upp varor i sin nya butik.
Siri ser ljust på framtiden i sin nya butik.

När Kirunas nya centrum invigdes i september hade 42 verksamheter flyttat in i sina nybyggda lokaler. Sedan dess har utbudet vuxit. Idag finns 53 verksamheter av olika karaktär på plats. Siri Thaishop är det nyaste tillskottet.   

På Kulturvägen 1A har Sirinthip Kaewkula, eller Siri som hon kallas, just öppnat sin nyinflyttade matbutik. Siri har tidigare drivit Siri Thaishop i gamla centrum. Den lokalen är nu tömd då den ligger innanför gruvans påverkansområde.
– Från början var jag osäker om jag skulle flytta med eller lägga ned. Jag har ett annat arbete utöver butiken. Men nyfikenheten fick mig att våga satsa. Jag vill vara med och få se vår stad utvecklas, säger Siri.

Vy över centrumkärnan
Kulturvägen och Siri Thaishop ligger i LKAB:s nybyggda kvarter bredvid Aurora kultur och kongress.

Siri säljer asiatiska råvaror men planerar att bredda utbudet med mat från andra kulturer. Den nya lokalen medför nya möjligheter.
– Jag tror på framtiden och hoppas att Kirunaborna ser värdet i att handla lokalt. Vi måste hålla ihop, då kommer Kiruna få ett blomstrande centrum, säger Siri medan hon fyller på hyllorna med nya varor.

Utöver Siri Thaishop har tio andra verksamheter flyttat in i centrum efter invigningen i september. I kvarter 7, 8 och 9 har två restauranger tillkommit, Sukmas Kitchen och Sushi Take Away. Där har även gymmet EnerQi öppnat och butiken Sven Hörnell AB. I kvarteren har också en del kontorslokaler tagits i bruk. Längs med Kulturvägen har Svensk Fastighetsförmedling och Kiruna Biluthyrning öppnat i lokalerna bredvid Siri.

Än har långt ifrån alla flyttlass gått och utbudet kommer fortsätta att växa. Det finns även nya aktörer som visar intresse att etablera sig i Kirunas centrum.