Vackra vyer för banbrytande ersättning

Oktober 1, 2020
Vy från Luossavaara där det nya huset är lokaliserat. Närheten till naturen är en av de saker som Fredrik Isaksson uppskattar. Foto: Madeleine Sidmalm.

KIRUNA. På grund av LKAB:s gruvbrytning hamnade Isaksson Elektriskas lägenhetshus inom påverkansområdet. Det innebar att de behövde flytta. 15 september tog de emot nycklarna till det ersättningshus som LKAB har låtit uppföra åt dem vid foten av Luossavaara.

– Vi är jättenöjda, säger Fredrik Isaksson som tillsammans med sin far Erik Isaksson driver Isakssons Elektriska.

Ersättningen skedde enligt principen om ersättning av funktion vilket innebär att ersättningsfastigheten i möjligaste mån ska vara likvärdig i funktion, men inte nödvändigtvis utförande, med den tidigare. Överlämningen var den första i sitt slag, där en privat hyresvärd väljer nytt hus istället för pengar. För Fredrik och Erik Isaksson var det aldrig en fråga om val, de visste redan hur de ville göra.
– Vi ville ha kvar vår fastighet och genom det här fick vi ett helt nytt och fräscht hus med dagens standard. Det hade inte kunnat gå att få bättre, säger Fredrik Isaksson.

När de hade bestämt sig för att de ville ha ersättning av funktion fick de sedan välja mellan två tomter, en inne i centrum och den vid Luossavaara där deras nya hus nu står. Även där tycktes valet enkelt och de tvekade inte att välja den senare tomten.
– Det är ett bra läge med närhet till naturen, säger Fredrik Isaksson.

Vägen fram till ögonblicket då de tog emot nycklarna har varit en läroresa för såväl dem som för LKAB. Innan detta hade, såvitt de vet, inget liknande genomförts så det var en hel del detaljer som kanske inte var solklara från början.
– Det var helt nytt för alla så det blev mycket dialog fram och tillbaka, men det har fungerat bra och varit roligt, säger Fredrik Isaksson.

Från LKAB:s sida handlade det även om att de från början var en väldigt slimmad organisation och den största utmaningen för dem var att lägga en bra tidplan och hålla sig till den. Vilket de, enligt LKAB:s projektledare, Tjabba Nordanfjäll, lyckades väl med.
– Det känns fantastiskt roligt att vi blev färdiga i tid, men framförallt för att sakägaren är riktigt nöjd, säger Tjabba Nordanfjäll och tillägger:
– Att ha en så underbar projektgrupp som vi har gör att allt löser sig samt att man dessutom tycker att det är roligt. Som en klok man en gång sa: Det är aldrig svårt att verka duktig när man har duktigt folk med sig.

Han ser nu möjligheterna till att fler i samma situation som Isakssons Elektriska kommer att välja samma lösning, det vill säga nya lägenheter istället för pengar, vilket är positivt då det innebär fler aktörer på bostadsmarknaden som vill satsa på Kiruna. Något som Fredrik Isaksson också hoppas på.
– Jag tycker att fler borde ta chansen, det har funkat jättebra och vi är nöjda, säger Fredrik Isaksson.