Välkommen in i nya hotell Scandic Kiruna – exklusiv förhandsvisning inför invigningen

April 4, 2022
Scandic Kiruna lobby och vy mot restaurang
Lobby och vy mot restaurang Mommas Bar & Kök

Siluetten har redan blivit ett välkänt landmärke i nya Kiruna centrum. Den 5 april öppnar nya Scandic Kiruna, 231 rum med 679 bäddar. För besökaren väntar ett äventyr, ända upp till Kebnekaises topp. Här bjuds du på på en förhandsvisning av vad som komma skall, välkommen att kika in!

Vi möts vid lägerelden, basecamp, som är äventyrets första anhalt. Här kan du lära dig mer om Kirunas historia, inspireras av den första expeditionen som nådde Kebnekaise och ta del av den samiska kulturen. Från basecamp tar du dig vidare genom byggnaden upp till toppen. Toppen av Kebnekaise. Att besöka nya Scandic Kiruna är ett äventyr i sig, och en bra uppladdning inför övriga upplevelser i närområdet. Här kan du luta dig tillbaka, njuta av en skön bastu och därefter äta en god middag inspirerad av skafferiet runt knuten. Den 5 april öppnar hotellet, men för den nyfikne kan vi redan nu bjuda på en liten förhandsvisning. 

 

Scandic  Kirunas hotelldirektör Peter Salomonsson

Spännande att få kika in! Hur känns det nu inför invigningen?
– Vi börjar känna av stundens allvar, och går i väntans tider. Nu säger vi snart farväl till anrika Scandic Ferrum. Hotellet har funnits sedan 1969. Det är en byggnad som rymmer många minnen för både Kirunabor och besökare. Det är ett visst vemod och en sorgsenhet, men också en glädje över det
vi har fått. Att få bygga ett helt nytt hotell är en ynnest. Vi har anpassat oss efter gästernas behov och gjort hotellet till det bättre. Allt är inte klart ännu, men till invigningen den 5 april ska allt vara på plats, säger Peter Salomonsson, hotelldirektör.

Hotellfastigheten ägs av LKAB och har byggts av Skanska. Det nya hotellet kommer, precis som det nuvarande, att vara en mötesplats både för hitresta resenärer och lokala gäster.

Loungefeeling och skybar

Hotellet rymmer 231 rum och totalt 679 bäddar, allt ifrån två till sjubäddsrum. Totalt har 23 rum tillgänglighetsanpassats och tanken bakom det nya hotellet är att det ska vara flexibelt och välanpassat. Frukost, lunch och middagar serveras på entréplan. Entréplan rymmer även ett stort konferensrum med plats för 300 personer.
– Vi ville få till en loungefeeling. Därför har vi placerat en eldstad i mitten, det vi kallar för basecamp. När man sitter där ska det kännas som att man är utomhus. Går man sedan en trappa upp finner man fler konferensrum, som alla är döpta efter äventyraren. Exempelvis; The tracker, The hiker, The alpenist och The explorer. För den som klättrar på väggarna i konferenslokalen finns en klättervägg just utanför.

Scandic Kiruna skybar

Sveriges nordligaste skybar breder ut sig i hotellets topp, på våning 12. Här blickar man ut över den vackra naturen genom stora panoramafönster. På barmenyn står norrländska tapas: ren, löjrom, tunnbröd och röding med smaker från eld, rök och gran, vilket tillsammans med de natursköna och spektakulära vyerna, blir den perfekta inramningen för hotellets besökare.

Scandic Kiruna restaurang

Restaurang Mommas Bar & Kök följer också med.
– Besökarna kommer att känna igen sig från Mommas på 80- och 90-talet. Det blir små rum i rummet, bås som rymmer en familj eller sällskap på 7–8 personer. Vi har klätt in båsen med trämaterial och koppar. Det är en rustik och hemtrevlig känsla, säger Peter Salomonsson.

Maten är lokalproducerad med råvaror som fjällröding, älg, ren, hjortron och lingon. Köksmästaren heter Alexander Meijer.

Den 5 april är det dags för invigning.

– Vi öppnar lite smått, med en invigningsceremoni. Sedan fyller vi på med fler aktiviteter under veckan. Vi planerar bland annat att hålla öppet hus för Kirunaborna. Vi har även tagit emot gåvor från Kirunaborna som speglar Kirunas historia. Dessa kommer att pryda hotellets interiör och finns att beskåda på plats. Välkomna till nya Scandic Kiruna, säger Peter Salomonsson.