”Vi satsar på första september”

Mars 30, 2022
LKAB:s projektledare Ingemar Törmä

Projektet med Kirunas nya startade för tolv år sedan. Tre kilometer från den nuvarande centrumkärnan byggs ett nytt område med hundratals bostäder, ett badhus, en polisstation och tre gallerior. 

De första diskussionerna om ett nytt centrum startade med Kirunabostäder AB i mars 2008. 2018 påbörjades projektet med handelskvarteren 7,8 och 9, vilket även galleriorna i respektive kvarter är namngivna efter.

Projektledaren Ingemar Törmä, LKAB, har varit med från början.

– Då fanns stadshuset på plats och tomterna var utmarkerade. Men i början var det väldigt svårt att se vad som skulle komma upp ur det här. Det var utmanande, men framförallt roligt, säger Ingemar Törmä som även lyfter fram Elin Blind, på LKAB, som varit med sedan start.

Nya centrum ska ha en stadsmässig centrumkärna, och tätt mellan byggnaderna. I september invigs handelsgatan. Törmä säger, att det har varit en stundtals tuff resa men att tidsplanen håller.

–  Det gäller både tidsmässigt och byggnadsmässigt, och vi har haft en pandemi under två år att brottas med. Nu närmar vi oss slutet och nu kramar vi ur det sista.

I dagsläget jobbar cirka 300 anställda med att få klart kvarter 7, 8 och 9.

–  Det är mycket att göra, men i kvarter åtta och nio är vi i slutfasen med att slutföra butikerna. Sjuan kommer lite senare. Vi bygger dem i baklänges ordning eftersom vi från början inte hade klart detaljplanen för kvarter sju. Och geografiskt var det lättare att börja från den sidan.

Arbetet går fort, och Ingemar Törmä berättar, att man bara sedan i julas fram till dagsläget ser stor skillnad.

– Nu börjar man se hur det ska se ut. Det läggs golv, väggar målas, tak läggs och belysningar sätts upp och lanterninerna, ljusinsläppen i varje galleria, tar form.

Förutom galleriorna där det finns gemensamma ingångar kommer även butikerna från nuvarande centrum att finnas på plats i handelskvarteren.

–  Vi kommer även att ha kontor och bygger 297 bostäder totalt i de tre kvarteren, säger Ingemar Törmä.

Förutom byggnaderna byggs även parkeringar.

– Det är för bostäder, kontor och de som arbetar i nya centrum. Det kommer även att finnas volymhandelsparkeringar, säger Ingemar Törmä.

Handelsgatan mars 2022