Viktiga beslut får ta tid

Juli 5, 2016
Paret Sjöström

Efter 25 år på Barriärvägen i Malmberget var Ann-Katrin och Lars Sjöström tvungna att flytta från sitt hus på grund av gruvbrytningen.– Det kändes som högsta vinsten när vi fick beskedet att vi skulle få ett nytt hus, säger Lars Sjöström.

Det var 155 villor som påverkades av gruvbrytningen på Elevhemsområdet i Malmberget. De flesta hade bott där under lång tid. Vägen till ett nytt boende fordrade många beslut och tog lång tid. Men i november 2009 kunde familjen flytta in i ersättningshuset på Tallbacka.

– Sådana här viktiga beslut ska få ta tid. Mitt råd är att planera och tänka igenom hur man vill ha det.

Jag tyckte inte att det nya huset skulle vara en kopia eller ens vara likt det gamla, säger Ann-Katrin Sjöström.

Flytten var inte något de själva valde och i början fanns så klart en oro.

– En viss rädsla fanns för vi visste inte hur det nya skulle bli. Men det var självklart för oss att ta vara på möjligheten att välja ett nytt hus, säger Ann-Katrin Sjöström.

– För oss har det blivit en kanonbra lösning. Dessutom är kostnaderna för energin betydligt lägre i det nya huset, säger Lars Sjöström.

Vid en flytt påverkas känslor men också den sociala biten med exempelvis grannarna som är en viktig bit för trivseln.

– Vi trivdes bra där vi bodde. Därför känns det väldigt bra att två av våra närmaste grannar från Elevhemsområdet även är våra grannar idag.

Makarna Sjöström valde ett enplanshus i vinkel med verandan i söderläge. Gräsmattan såddes in och uppfarten asfalterades. Däremot har planteringarna i trädgården fått ta tid.

– Jag tog inte med mig några växter från den förra trädgården men jag har sått frön från blommor som jag hade på Barriärvägen. Vi har inte haft bråttom med att plantera buskar, säger Ann-Katrin Sjöström.