Kiruna

Bygga

Kiruna nya stadshus

Som ett led i flytten av Kiruna har LKAB finansierat ett nytt stadshus till Kiruna kommun. Inflyttning i den nya byggnaden, som fått namnet Kristallen, ägde rum sommaren 2018.

StatusAvslutat

Tidsplan 2015 - 2018

ProjekttypSamhällsfastighet

Kristallklart

Det nya stadshuset, Kristallen, ritades av det danska arkitektföretaget Henning Larsen Architects som fick uppdraget efter en arkitekttävling. Utmaningen och kravet var att rita ett stadshus med en arkitektonisk kreativitet som uppfyllde hög miljöstandard i ett kallt klimat. I tävlingsprogrammet ställdes kravet att Kirunas nya stadshus skulle uppnå miljöbyggnad silver. Själva byggnationen utfördes av PEAB.

Skimrande detaljer och en atmosfär av demokrati kännetecknar det nya stadshuset. Byggnaden motsvarar samma storlek, funktion och kvalitet som Kirunas föregående stadshus, Igloo. På entréplanet möter besökare en välkomnande miljö som utmärks för sin storhet och känsla av gemenskap där festligheter, konserter, dans och teater ska äga rum. Det är ”Kirunabornas vardagsrum”. Under byggtiden var det en utmaning för alla inblandade att förverkliga tävlingsbidraget med den speciella formen, konstruktionen och arkitekturen.

Konstmuseum och byggnadsminnen

I Kristallen har dessutom Norrbottens länskonstmuseum sina lokaler. Det ska bidra till en stämningsfull plats där människor kan mötas, vistas och arbeta omgivna av konst och kultur. Stadshuset innehåller material, detaljer och byggdelar av mycket hög arkitektonisk, hantverksmässig och teknisk kvalitet.

Föremål som är bärare av byggnadsminnet och som i någon form återanvänts i det nya är bland annat:

Se hur stadshuset ser ut invändigt här.

Ursprunglig plats Ny plats