40 lägenheter har överlämnats till TOP Bostäder

Februari 18, 2019
Peter Segerstedt, chef för LKAB:s samhällsomvandling i Malmberget och Esa Norojärvi, VD TOP Bostäder skakar hand under invigningen då LKAB överlämnade lägenheterna på Forsgatan till TOP Bostäder

Den 26 januari var det invigning av TOP Bostäders nya lägenheter på Forsgatan. Många trotsade kylan för att komma och titta på de nya lägenheterna och intresset var stort bland besökarna.

Vid Vassaraälvens strand i Gällivare har SA Englund på uppdrag av LKAB byggt 40 lägenheter fördelat på fyra tvåplanshus till TOP Bostäder, som ersättning för en del av deras bostadsbestånd som påverkas av gruvbrytningen i Malmberget.

– Vi är nöjda med det fina området vi har byggt, med skid- och skoterspår precis intill också flyter Vassara älv förbi utanför fönstret. Det är ett attraktivt område och vi hoppas att de som flyttar in kommer att trivas, säger Peter Segerstedt, chef för LKAB:s samhällsomvandling i Malmberget.

Lägenheterna på Forsgatan är ersättningslägenheter för TOP Bostäders lägenheter och lokalyta på Torget i Malmberget som kommer att vara helt tömt till våren inför avveckling.

LKAB har överlämnat 40 lägenheter på Forsgatan till TOP Bostäder.

– Samarbetet och dialogen med LKAB har fungerat bra och jag är jätteglad över att det nu är klart för inflyttning på Forsgatan. Det är roligt att så många kom till invigningen och vi ser ett stort intresse för lägenheterna, överlag ser jag positivt på utvecklingen i samhället, säger Esa Norojärvi, VD TOP Bostäder.

Ett par som flyttar från Torget till Forsgatan är Karin och Oscar Waara som bott 35 år i sin lägenhet på Torget. Oscar kommer från Korpikylä och Karin från en by utanför Narken. Båda flyttade hit i mitten på 1950-talet och träffades här.

Karin och Oscar Waara i sin gamla lägenhet på Torget i Malmberget.

– Vi har redan fått flytta fyra gånger på grund av gruvbrytningen och det här blir femte gången. Första gången vi fick flytta var i början på 1960-talet, säger Oscar Waara.

– Det känns konstigt att flytta, men vi förstår varför vi måste flytta och det är okej. Det blir fint att flytta in i en helt nybyggd lägenhet också ska det bli skönt att bo på bottenplan och slippa gå i trappor, säger Karin Waara.

På Torget i Malmberget fanns det, utöver lägenheter, totalt tio verksamhetslokaler med bland annat handel, service, industri, bageri och restaurang. De flesta har redan flyttat och den sista kommer att flytta i mars. De verksamheter som behöver flytta på grund av gruvbrytningen blir kompenserade av LKAB i flera steg, på vår hemsida  samhallsomvandling.lkab.com finns mer information om hur det går till.

Under invigningen bjöds det på varmkorv och fika och besökarna fick gå in och kika i några visningslägenheter som möblerats.

Greger Jonsson, byggledare på LKAB:s samhällsomvandling i Malmberget, svarade på frågor om lägenheterna under invigningen.

En av besökarna under invigningen var Camilla Eriksson som erbjudits en lägenhet med tre rum och kök och hon passade på att titta in i visningslägenheten.

– Det känns bra att flytta hit, lägenheten ligger bra till i ett lugnt område lite utanför centrum, säger Camilla Eriksson.

Camilla Eriksson passade på att titta på visningslägenheterna.