Ett sista farväl till Focus-huset

Juni 28, 2021
I nästan 60 år har Focushuset tornat upp sig i Malmberget. Foto: William Ekström

MALMBERGET. I nästan 60 år har det 13 våningar höga Focushuset tornat upp sig i centrala Malmberget, men snart är det dags för giganten att vila. Enligt rådande tidplan kommer den höga skrapan, som är den sista delen av kvarteret Entitan 8, att avvecklas kring månadsskiftet juli/augusti.

– Hela Focusfastigheten rivs med samma rivningsmetod, det vill säga att man ”tuggar” sig ner från toppen till botten med en så kallad käftkross monterad på grävmaskin, säger Karl-Johan Eneris, projektledare vid LKAB:s samhällsomvandling i Malmberget.

Konstruktionen av Focushuset påbörjades 1960 av företaget Fastighets AB DagoNatt utifrån ritningar av arkitekt Jan Thurfjell. Arbetet utfördes under en stark tidspress och byggnaden stod klar knappt två år senare. Orsaken var att det rådde en stor bostadsbrist i Malmberget och de dryga 91 nya lägenheterna var därför ett mycket välkommet tillskott. 1974 köpte Gunnar Rydström fastigheten. Han ägde och förvaltade sedan den fram till 2002 då hans döttrar, Kerstin och Marianne, tog över fastighetsbeståndet.

LKAB köpte kvarteret 2017 och tog för en tid över förvaltningen i förberedelse för den framtida avvecklingen, som behövs för att göra plats för en fortsatt gruvdrift. Under efterföljande år har hyresgästerna lämnat byggnaden och sanering inför rivning utförts. Våren 2021 började de lägre byggnaderna och det underjordiska parkeringsgaraget rivas och nu är det alltså dags för själva punkthuset att läggas till vila. Det innebär dock inte att platsen i sig kommer att lämnas öde. Marken ska återställas och bli en del av Malmbergets miljözoner, som du kan läsa mer om via denna länk.

Exakt datum för punkthusets rivning är i skrivandes stund inte helt spikat, men redan nu bevaras de  rivningsmassor som inte räknas till farligt avfall för särskild deponi från de andra byggnaderna för att bygga en ramp som hjälper maskinerna att komma tillräckligt högt upp på byggnaden för att kunna utföra sitt jobb på ett säkert sätt. De ofarliga rivningsmassorna kommer även att i fortsättningen återvinnas på olika vis. Även under saneringen och den inre rivningen har återbruk varit en viktig del.
– Vår saneringsentreprenör har erbjudit privatpersoner återbruk av diverse material, säger Karl-Johan Eneris.

Det innebär att även om själva Focuskvarteret inom kort inte längre kommer att finnas så kommer delar av det, däribland en del av punkthusets fönster och byggnadsmaterial, att leva vidare i andra konstruktioner och på så vis bidra även till framtiden.

För mer information om avvecklingen av Focus-huset, kontakta info@lkab.com.