I sommar rullar de sista husen till Solbacken

Juli 11, 2019
De fem husen på bilden flyttas i sommar från Puoitakvägen i Malmberget till området Solbacken i Koskullskulle.

För att bevara värdefulla kulturmiljöer flyttas 30 bostadshus plus ett antal förrådsbyggnader från Malmberget till området Solbacken i Koskullskulle. 25 hus har redan flyttats och i sommar flyttas de resterande fem husen.

Flytten av de 30 husen sker i tre etapper. I den första etappen flyttades 14 bostadshus hösten 2016, i andra etappen flyttades elva hus sommaren 2017 och under sommaren 2019 flyttas den tredje och sista etappen som består av fem bostadshus plus några förrådsbyggnader.

Solbacken, som är ett helt nytt bostadsområde, har vuxit fram i Koskullskulle. Inflyttning har redan skett i husen som flyttades i de första två etapperna, efter att nödvändiga reparationer genomförts. Mellan husen finns generösa grönytor som efterliknar den tidigare miljön kring byggnaderna.

De fem husen på Puoitakvägen förbereds inför flytten.

De resterande fem husen som hör till LKAB Fastigheters fastighetsbestånd står idag på Puoitakvägen i Malmberget. Husflyttarna beräknas ske 5–11 augusti 2019. Efter flytten kommer det utföras renovering, ombyggnationer och tillbyggnader i lägenheterna och husen under 2020 och inflyttning beräknas ske från januari 2021.

– Solbacken är ett fint område med kulturbyggnader. Det känns bra att få avsluta det här stora flyttprojektet i och med den tredje etappen av husflyttar, säger Roger Töyrä, projektledare för husflyttarna till Solbacken.

Här kan du läsa mer om flyttprojektet.