Malmberget/Gällivare

Insats ej bestämd

Allhelgonakyrkan

Allhelgonakyrkan i Malmberget är en skönhet i gruvsamhället, fylld av arkitektoniska skatter. Den byggdes 1944 men flyttade för malmens skull 1974. Snart är det dags igen. Till 2024 ska kyrkan vara borta från sin plats på Finnstan i centrala Malmberget.

StatusUtreds

ProjekttypKulturbyggnad

Allhelgonakyrkan stod på sin gamla plats på Kaptensvägen i 30 år. Under 1960-talet stod det klart att brytning av Kaptensmalmen skulle ske på djupet och att kyrkan därmed hamnat rakt i det framtida rasområdet. Villkoren för malmbrytning hade ändrats sedan staten tog över som nästintill ensam ägare 1957.

Idag går LKAB ännu djupare med malmbrytningen och med malmkroppar som Printzsköld, som inte var kartlagda 1974, påverkas kyrkan än en gång. Nya miljövillkor trycker på samhällsomvandlingen ytterligare.

Allhelgonakyrkan byggdes i slutet av Andra världskriget och skulle ersätta det gamla gruvkapellet uppe på Engelska området. Den nya placeringen blev vid Kaptensvägen med utsikt över Dundret. Den fick sitt namn efter invigningen som skedde på Alla Helgons dag.

Fortfarande är Allhelgonakyrkan och dess klocktorn en märkesbyggnad i Malmberget med en hänförande utsikt mot Dundret. I fonden finns den mäktiga Kungsryggen med Uplandslaven pekande uppåt.

Arkitekt var Hakon Ahlberg, en av Sveriges tongivande arkitekter i mitten av 1900-talet. Byggnaden har en medeltida form med en stor kyrksal, vitkalkad fasad och spåntak. Inredningen bygger mycket på malmen, samhällets bokstavliga grund och levebröd.

Det är kyrkofullmäktige som beslutar om Allhelgonakyrkan ska flyttas eller inte. Alternativ som diskuteras är att flytta kyrkan till Koskullskulle eller Repisvaara.

Utredning och planering för flytt eller avveckling pågår.

Allahelgonayrkans fönster med mosaikmålningar i färg
Ursprunglig plats Ny plats