Kiruna

Flytta

Empes

Gatukökets grundare Ernfrid ”Empe” Fastberg kom till Kiruna i mitten av 1930-talet.

StatusPågående

Tidsplan 2024 - 2025

Verksamheten, som tidigare var känd som Empes Korvkiosk och senare överläts till hans son Roland Fastberg, har en lång och rik historia som sträcker sig tillbaka till 1945. Empes började som en liten korvkiosk och fiskaffär och blev snabbt en favoritdestination för lokalbefolkningen och besökare i området. Roland, son till Empe, tog över kiosken och omvandlade den till ett populärt gatukök där han fortsatte att servera läckra hamburgare och korvar.

Nu är det dags för förändringar på grund Kirunas stadsflytt. Verksamhetens plats påverkas av gruvdriften och ska flyttas till kvarter 90, där den kommer att få nytt liv. Byggstarten förväntas ske under Q3 2024, med målet att vara klar vid slutet av 2025. Detta innebär också att 2025 kommer att markera Empe’s 80-årsjubileum.

För att fira verksamhetens långa historia och bidrag till den svenska korvkulturen, har Empe’s nyligen tilldelats priset ”Årets Korvkiosk” av Korvakademin. Motiveringen till priset lyfter fram Empe’s unika arv och betydelse för korvkioskkulturen i Sverige, från dess ikoniska fasadbeklädnad till det stora utbudet av goda korvar och burgare på menyn.

Empes flytt och förändring kommer att bidra till att bevara och hylla det svenska kulturarvet kring korvkiosker och gatukök.

Ursprunglig plats Ny plats