Malmberget/Gällivare

Flytta

Höijerska huset

Höijersbacke 2 har fått sitt namn efter en av Sveriges stora författare och dramatiker, Björn-Erik Höijer, född i Malmberget. Huset ...

StatusAvslutat

Tidsplan 2017 - 2017

ProjekttypKulturbyggnad

Höijersbacke 2 har fått sitt namn efter en av Sveriges stora författare och dramatiker, Björn-Erik Höijer, född i Malmberget. Huset är speciellt med all sin snickarglädje. Men så är det också slöjdlärare som bott där.

I Höijersbacke mitt på Bolagsområdet har en byggnad i närmast nationalromantisk stil ståtat. Husets snickarglädje har stuckit ut bland byggtraditionen i Malmberget.

Huset och gatan har fått sitt namn efter en stor och erkänd svensk författare, dramatiker och debattör, Björn-Erik Höijer (1907-1996). Han är en av alla kända och framgångsrika personer som fötts i Malmberget.

Av Björn-Erik Höijer har fler än 50 olika verk, romaner, teaterpjäser och radioteaterpjäser givits ut. Mest kända är romanerna om Martin, pjäsen Isak Juntti Hade Många Söner och Mannen På Myren.

Björn-Erik Höijer var 12 år när huset byggdes vid gatan som skulle få hans namn. Fadern var slöjdlärare i Malmberget, och huset byggdes 1919 som lärarbostad. Även Björn-Erik Höijer utbildade sig till slöjdlärare men satsade från 40-talet sin kraft åt litteraturen.

Huset är byggt i timmer med brädklädd fasad, har två våningar med fyra lägenheter och är rikt dekorerat både vid gavelspetsar och farstukvistar. Snickarglädjen och en mängd detaljer finns bevarade i huset.

Höijerska är det enda huset där även källaren följer med i flytten. En del av källarens granitblock plockas ned bit för bit, och muras sedan upp igen på en ny grund.

Höijerska huset har fått en ny adress i Koskullskulle. Den nya adressen är Långa Raden, men huset kommer att fortsätta bära Björn-Erik Höijers namn, Höijersbacke. Namnbeslutet har tagits av kulturnämnden i Gällivare Kommun.