Kiruna

Bygga

Jägarskolan

Delar av det gamla regementsområdet I22 har förvandlats till ett modernt bostadsområde där LKAB byggt flertalet nya bostäder. Våren 2013 gick startskottet för nybyggnation av flerfamiljshus i Kiruna och först ut var Jägarskoleområdet. 2015 togs första sedan det första spadtaget för 16 nya lägenheter på området.

StatusAvslutat

Tidsplan 2013 - 2016

ProjekttypBostad

I det gamla regementsområdet I22 har LKAB byggt 14 nya hus bestående av totalt 46 lägenheter. Ett villaliknande område med fåtal lägenheter i varje huskropp, med en blandning av treor och fyror med tydliga mervärden för hyresgästerna såsom carport, bastu och antingen balkong eller uteplats. Många av lägenheterna har egen ingång. Den 1 september 2014 startade inflyttningen sedan lägenheterna lämnats över till LKAB Fastigheters bostadsförmedling.

Hösten 2016 stod ytterligare 16 nya hyresrätter inflyttningsklara på området, där förskolan Fjället och friskolan Vita Vidderna tidigare stod. Ett åsknedslag i juli 2014 orsakade en brand på Jägarskolan som ödelade byggnaden där förskolan Fjället och Vita Vidderna höll till. Det mesta brann ner och de fundament som stod kvar fick rivas. Sommaren 2015 togs första spadtaget till 16 nya lägenheter.

Byggprocessen för de 16 nya lägenheterna, tvåor och treor fördelade på två hus med åtta lägenheter i varje, gick enligt planerna. Husen ligger högt beläget med utsikt antingen ned mot nya centrumkärnan eller in mot den grönskande Jägarparken. Utseendet på de nya husen liknar de övriga gula byggnaderna på området då det är fastslaget i detaljplanen. I samband med nybyggnationen valde LKAB Fastigheter att bygga energieffektivt och med miljön i åtanke.

Jägarskolan är i dag ett attraktivt bostadsområde med friluftsliv inpå knuten, nära till skola/förskola och handel. Utomhusmiljön på Jägarskolan har också genomgått en förvandling med nya gatlyktor för att göra området ännu mer trivsamt.