Kiruna

Riva

Kvarteret Rörläggaren

Byggnaderna i kvarteret avvecklas för att möjliggöra fortsatt gruvdrift.

StatusPågående

Tidsplan 2024 - 2026

Kvarteret Rörläggaren var ett av de kvarter som omnämns i 1968 års generalplan som potentiellt att sanera och utveckla för butiksverksamhet. Vid tiden bestod bebyggelsen inom kvarteret till större del av byggnader uppförda före 1921. Det kom dock att dröja innan kvarteret sanerades och äldre byggnader inom kvarteret revs. Byggnaderna i den nordöstra delen av kvarteret revs först i slutet av 1970-talet, i samband med att en ny butiksbyggnad uppfördes, vilken sedermera ersattes av det nya tingshuset. Byggnader i kvarteret som rivs är Wennbergshuset, Tingshuset och Hannugatan 1A-B. Prästgården kommer att flyttas till en ny plats i nya Kiruna centrum.

Wennbergshuset
Byggnaden utgör den tidigaste av handelsbyggnaderna i stadskärnan. Byggnaden har kommit att bli synonym med den verksamhet som bedrevs i huset, ”Wennbergs”. Handels­verksamheten startade redan 1907 när Franz Gustaf Wennberg öppnade en lanthandel där de lokala invånarna betalade för sina varor med hantverk. Affärsverksamheten togs senare över av sonen Carl Wennberg med fru Greta som båda hade stort intresse för samiskt konsthantverk. Sameslöjd blev därefter verksamhetens kärna.

Tingshuset
Äldre byggnader i den nordöstra delen av kvarteret revs först i slutet av 1970-talet, i samband med att en ny butiksbyggnad uppfördes, vilken sedermera ersattes av det nya tingshuset under 90-talet.

Hannugatan 1A
Byggnaden ritades 1949-1950 av arkitekt Bertil Höök som förslag till tandvårdspoliklinik som inrymdes i botten- och källarplan. Våning 1-2 bestod av lägenheter. Den tidigare byggnaden på tomten revs. Hannugatan 1A har på senare tid även inrymt kontor/affärslokal.

Hannugatan 1B
Byggnaden ritades 1942 av AB Svenska Trähus som ett typhus i två våningar med en bostadslägenhet på respektive våningsplan. Övre planet byggdes under 1950-talet om till kontor samt en affärslokal i bottenplan som inrymde verksamheten ”Ramnelius”. Byggnaden har under senare tid använts som kontor/lokal.

Ursprunglig plats Ny plats