Malmberget/Gällivare

Flytta

Norrbottensvägen

Åtta suterränghus från Norrbottensvägen högst upp i Malmberget flyttades 2007 till Bäckåsen nere i Gällivare. Husen har efter flytten piffats ...

StatusAvslutat

Tidsplan 2007 - 2007

ProjekttypBostad

Åtta suterränghus från Norrbottensvägen högst upp i Malmberget flyttades 2007 till Bäckåsen nere i Gällivare.

Husen har efter flytten piffats till på några ställen och till vissa av dem har samma familj som tidigare bodde i huset flyttat tillbaka.

En som fick sitt hus flyttat är Siv Tottie. Hör hennes berättelse om känslorna kring att se sitt hus flyttas till ny adress här.

Flytten

Först lyftes baksidan på huset bara några centimeter med hjälp av flyttkuddar. Träbalkar och träplattor fördes in i mellanrummet. Därefter kunde luften i kuddarna släppas ut och flyttas över till framsidan av huset. Och så fylldes de sex kuddarna med luft igen. Centimeter för centimeter höjdes huset. Huset ställdes slutligen enbart på balkar så trailern kunde backa in släpet och själva förflyttningen kunde börja.

Det var viktigt att välja den lämpligaste vägen och undvika att behöva ta ner allt för många träd och dessutom undvika en högspänningsledning som fanns längs den kortaste vägen.

Ekipaget flyttades sakta genom Malmbergets centrum, förbi Konsum och sedan ner på Vasagatan för att strax därefter vända upp mot Köpmangatan. Vid ett tillfälle hade flyttfirman centimeterna på sin sida då huset smögs igenom en passage mellan två byggnader.

Väl framme vid husets nya adress började samma strävsamma metod som vid lyftet, in med balkar, luftkuddar, ta bort balkar, luftkuddar, tills huset sänkts ner till sin nya grund.

Husflytten som följdes med stort intresse av lokalbefolkningen dokumenterades även av media. Bland annat filmade National geografic genom produktionsbolaget Windfall films en hel flytt av ett hus från start till mål. Du kan se filmen här.

Ursprunglig plats Ny plats