60 lägenheter byggs i centrala Gällivare

Maj 13, 2020
Illustration över huskroppar
Skissbild över kvarteret Hasseln i Gällivare, från Nordmark&Nordmark arkitekter/Lindbäcks.

LKAB har tecknat entreprenadkontrakt med Lindbäcks för uppförandet av nya bostäder i kvarteret Hasseln i centrala Gällivare.  

Byggnationen omfattar 60 lägenheter fördelade i två huskroppar på sex våningar med garage för de boende i källarplan. Bostäderna som uppförs är ersättningsbostäder till det kommunala bostadsbolaget TOP bostäder.
 
— Det blir ett fint område där de nya och äldre kvarteren kommer att harmonisera på ett bra sätt. Vi ser fram emot ett fortsatt gott samarbete med TOP bostäder och Lindbäcks, säger Peter Segerstedt, chef på LKAB:s samhällsomvandlingsavdelning i Malmberget.

— Vi delar en gemensam målbild att bygga trygga och goda boendemiljöer för våra hyresgäster som flyttar från Malmberget. Det här projektet förstärker även bilden av Gällivare som attraktiv bostadsort, säger Esa Norojärvi, vd på TOP bostäder.

Husens placering skapar en gård i söderläge som ger en överblick av staden och en skymt av Dundret och kringliggande natur i bakgrunden. På innergårdarna skapas en trygg atmosfär där grannar kan mötas och barnen leka. Arkitektens val av fasad och dess färg är vald med inspiration från vårvinterns glittrande snö.

— Vi bygger hållbara bostäder i trä från skogarna här i Norrland och vi är glada att våra kunder också ser trähus som framtidens boende, säger Ellen Bäckman, affärsutvecklare på Lindbäcks.

Bygglovshandlingarna är inlämnade till Gällivare kommun och de nya bostäderna i kvarteret Hasseln beräknas vara inflyttningsklara under hösten 2021.

Peter Esa Ellen Therese_Kv Hasseln 202005.jpg

Från vänster: Peter Segerstedt (LKAB), Esa Norojärvi (TOP bostäder), Ellen Bäckman (Lindbäcks), Therese Bergdahl (Lindbäcks). Foto: Per Juntti, LKAB.