600 miljoner till bostadsbyggande med hyrestak i Malmfälten

Februari 2, 2017
Bostadsministern

Bostadsminister Peter Eriksson (Mp) meddelade i går att regerigen ändrar i lagen så att bostadsbyggande i Malmfälten får samma stödklass som Stockholmsområdet.

– Det kommer att ge Malmfälten närmare 600 miljoner kronor i investeringsstöd till hyresbostäder och studentbostäder. Villkoret är att de nya bostäderna får ett hyrestak, sade Peter Eriksson.

De nya reglerna innebär att den som bygger nya bostäder kan få ett investeringsstöd på upp till 400 000 kr per lägenhet. Stödet gäller bostäder på upp till 70 kvadratmeter, och är indelat i två klasser. Mindre lägenheter upp till 35 kvadratmeter får fullt stöd, medan halvt stöd ges till nyproducerade lägenheter på mellan 35 och 70 kvadratmeter. Reglerna skall gälla nyproduktion från den 1 mars.

– Stödet är avsett att göra det billigare att bygga nya bostäder. Men det är också förknippat med ett villkor. Ett hyrestak skall gälla under 15 år för de nya bostäderna. Det skall garantera en lägre hyra för dem som skall bo där, sade han.

– Malmfälten är i en unik situation. Därför är de nya reglerna direkt riktade mot Gällivare och Kiruna. Min förhoppning är att det skall underlätta samhällsomvandlingen och göra det lättare för hyresgästerna att flytta, sade Peter Eriksson.

Bostadsminister

Han nämnde ett räkneexempel på hyrestak som räknats fram hos departementet. För en mindre lägenhet kan taket sättas till cirka 1300 kr per kvadratmeter och år. Det betyder att en lägenhet på 44 kvadratmeter kan få en månadshyra på omkring 4 800 kr per månad. Det kan betyda ett par tusenlappar i månaden.

– Det här gör det billigare för hyresgästerna att flytta, och jag hoppas det kan minska den oro många känner. För kommunens del betyder det mycket. Vi har ett stort bostadsbyggnadsprogram och våra planer har redan rullat igång. Vi räknar med att få del av investeringsstödet och att det skall locka fler fastighetsägare att stanna kvar och bygga nytt i Gällivare, säger kommunalrådet Lars Alriksson, Moderaterna.

LKAB:s kommentar är också positiv:

Det nya investeringsstödet innebär att fler nyproduktionsprojekt kan omfattas av stödet är LKAB:s kommentar till ministerns utspel.

– Ur LKAB:s perspektiv är beskedet positivt då nyproduktionskostnaderna för hyreslägenheter kan sänkas. Det betyder att skillnaderna i hyra mellan det gamla och det nyproducerade beståndet kan minskas, säger Stefan Hämäläinen, LKAB, direktör för samhällsomvandlingen.

– Beskedet innebär också en morot för att andra aktörer ska bygga hyresrätter, vilket är positivt för LKAB, säger han.

Peter Eriksson gjorde sitt utspel i Gällivare och Malmberget. Det är gamla hemorter för bostadsministern. Peter Eriksson bodde i Malmberget på 1980-talet och flyttade till Allavare vid Sjaunjamyren i slutet på 80-talet. Han var då aktiv politiker i fullmäktige i Gällivare för Miljöpartiet.