Ett anrikt hus ska flyttas
I mer än 100 år har Bolagshotellet hållit dörrarna öppna för LKAB:s gäster. Snart stänger hotellet inför flytten till foten av berget Luossavaara. Det blir paus från köket för Antero Laurila, köksmästare på hotellet sedan 18 år.– Jag är mycket glad över att byggnaden ska bevaras, säger han.
Bolagshotellet byggdes 1901 och fyller 115 år i år. Från början var namnet hotell Kiirunavaara men då liksom nu var syftet att vara öppet för LKAB-anställda och bolagets många gäster. Det var Hjalmar Lundbohm, LKAB:s förste disponent som väckte frågan om ett bolagshotell. Bristen på bostäder i Kiruna var stor och det var svårt att inkvartera bolagets gäster. Den 3 mars 1900 beslutade LKAB:s styrelse att bygga ett hotell som ritades av arkitekten Gustaf Wickman. Hösten 1901 var hotellet inflyttningsklart.
– Jag och Bolagshotellet är som riktiga polare efter lång tid tillsammans. Huset och köket är välkomnande, här finns en varm atmosfär. Jag jobbar ofta ensam här under eftermiddagar och kvällar, säger Antero Laurila.
Bolagshotellet var den första byggnaden i Kiruna med centralt uppvärmningssystem. Hotellet försågs också med moderniteter som vatten- och avloppsledning samt elektriskt ljus. Fröken Charlotta ”Lotten” Eriksson från Uppsala anställdes som den första hotellföreståndarinnan av Lundbohm personligen som också telegraferade 60 kronor till respengar.
Antero Laurila anställdes 1999 under en period när LKAB effektiviserade och behövde minska utgifterna. Dåvarande vd:n Carl Ameln såg till att Antero Laurila fick jobb som köksmästare.
– Ja, det var Ameln själv som såg till att jag anställdes, han sade ”nog ska vi väl ha råd att anställa en kock på Bolagshotellet”. Jag hade ett par dagar innan slutat en anställning på hotell Ferrum och när jag fick frågan om att börja jobba på Bolagshotellet. Första gången jag var på ett studiebesök på hotellet tänkte jag ”här skulle jag vilja jobba”. Min dröm gick i uppfyllelse, och jag har fått jobba med min dröm hela livet. säger Antero.
Bolagshotellet har drivits likadant i 115 år. Det är ett brukshotell där LKAB:s inbjudna gäster bor och äter. Den gamla byggnaden innehåller åtta hotellrum, två matsalar och flera olika sällskapsrum samt ett par konferensrum. Huset byggdes om vid några tillfällen på 1920-talet och 1956-57. Svenska och utländska ministrar och kungar och drottningar har hotellet haft som gäster.
– Det är kanske inte så känt att drottning Silvia firade sin 60-årsdag här. Här hölls en privat tillställning med ungefär 30 kungliga gäster. Det glömmer jag aldrig. Tänk att de hade valt oss. Vi fick åka till Stockholm och ha samtal med hovstaten som arrangerar kungahusets resor och evenemang. Det är mitt bästa minne. Några av världens mäktigaste män, utrikesministrarna från Ryssland och USA har också varit här. De har ätit min mat men jag har inte pratat med dem. Jag är en ”köksis”, en gubbe i lådan som inte syns, säger Antero Laurila.
Nu har Antero Laurila fått ett nytt arbete på LKAB som provtagare i olika processer på laboratoriet i Kiruna. Han lämnar tillfälligtvis kockyrket för att göra något helt annat.
– Det blir väldigt spännande och en utmaning att prova på något nytt. Jag är en optimist och det här känns roligt och är en ny möjlighet, säger Antero Laurila.
Minnena är många från Bolagshotellets relativt långa historia. Efter att det länge varit bestämt att byggnaden skulle rivas kom istället beslutet om att flytta hotellet. Hotellet stänger till årsskiftet.
Älggryta med chokladsmak för cirka sex personer
1 kg tärnat älgkött av lägg eller bog
100 g grönsaker av rotselleri, morötter och lök som tärnas eller skivas
10 g torkade tomatflingor eller ½ msk tomatpuré
1 vitlöksklyfta
1 dl rött portvin
Drygt 1 matsked ketjap manis, söt soja (2cl)
½ msk risvinäger (1cl)
3 dl viltfond
1 kvist timjan
1 lagerblad
2 stjärnanis
5 cm färsk skalad ingefära
10 szecuanpepparkorn
1 stång citrongräs
2 limeblad
salt
50 g choklad 70%, gärna Valrhona
Stek köttet hårt runt om utan att bränna, låt kallna. Rosta grönsakerna, lägg allt i en stor ugnssäker stekgryta. Tillsätt tomatpurén, rött portvin, ketjap mani och vinäger, låt koka in. Tillsätt örter och kryddor i en kryddpåse, eller en vanlig tesil. Häll fonden över köttet, koka upp, lägg lock på grytan och placera grytan i ugnen på 150 grader i cirka tre timmar. Sila av såsen, red den med arrowrot (glutenfri). Smaka av med salt och choklad. Häll såsen över köttet och låt det koka upp. Såsen ska vara så tjock att den stannar på köttet.
Smaklig måltid!
Hälsar Antero Laurila, köksmästare på Bolagshotellet i Kiruna.