Förskjuten reavinstskatt för de som berörs av samhällsomvandlingarna

November 21, 2017
Gult hus på vintern

Igår meddelade finansminister Magdalena Andersson (S) att de boende i Kiruna och Malmberget i Gällivare som måste flytta när LKAB:s gruvor expanderar slipper reavinstskatt i sju år efter försäljning av sin fastighet till LKAB.

​– Det är bra att regeringen underlättar för samhällsomvandlingarna och för de som omfattas av flytten, säger Stefan Hämäläinen, direktör LKAB:s samhällsomvandlingar.

Finansministern besökte både LKAB och Kiruna kommun under gårdagen. Det var på kommunbesöket beskedet att de som säljer sin villa eller bostadsrätt med anledning av flytten inte behöver reavinstskatta på sju år. Just sju år förklarar hon med att det ska finnas marginaler att hinna bygga nya bostäder som går att köpa.

Så här säger finansministern i en intervju till Dagens Nyheter:

– Skattelagstiftningen har ju inte tagit hänsyn till den här typen av händelser, som är helt exceptionell. Från tiden du har sålt har du ett år på dig att köpa ett nytt boende. Här handlar det om människor som måste sälja nu men där det inte finns nya bostäder på flera år. Det har inte lagstiftningen tagit hänsyn, säger Magdalena Andersson till DN.