Första hyresgästen klar i nya Kiruna

Oktober 19, 2018
Kristallen

Sparbanken Nord är den första hyresgästen att teckna kontrakt i nya Kiruna. – Det är en milstolpe i vårt etableringsarbete i nya stadskärnan, säger Mats Dahlberg, Vd, Kirunabostäder.

Sparbanken Nord blir Kirunabostäders första hyresgäst i nya Kiruna.

– Det är en milstolpe i vårt etableringsarbete i nya stadskärnan och vi är glada över att teckna avtal med en aktör som satsar långsiktigt i Kiruna, säger Mats Dahlberg, vd Kirunabostäder.

Det är en flerårig dialog mellan Kirunabostäder och Sparbanken Nord som i samråd med LKAB mynnat ut i ett avtal som avser en kontorslokal i kvarter 1 i Kirunas nya stadskärna.

­– Vi på Sparbanken Nord är väldigt glada över att vi nu kommit överens med Kirunabostäder och LKAB om en flytt av vårt bankkontor till Kiruna nya centrum. Som regionens egen bank vill vi vara med att bidra till utvecklingen av de samhällen där vi är aktiva. Att kunna bidra till att göra Kiruna nya centrum till en attraktiv stadskärna känns därför viktigt för oss. Vi ser verkligen fram emot att få möta våra kunder i Kiruna i nya och ändamålsenliga lokaler som vi kommer att hyra av Kirunabostäder, säger Gunnar Eikeland, Vd, Sparbanken Nord.

Etableringsarbetet i nya stadskärnan sker i samarbete mellan Kirunabostäder och LKAB, där Kirunabostäder precis som idag kommer att stå som hyresvärd för större delen av de kommersiella lokalerna. LKAB:s ersättningsprincip kommer att hjälpa hyresgästerna att genomföra flytten.

– Det känns bra att vi i dialog med Sparbanken Nord och Kirunabostäder hittat en lokal som gör det möjligt för Sparbanken Nord att inom en snar framtid möta sina kunder i Kirunas nya centrum. Att Sparbanken Nord signalerar att de fokuserar på nya centrum känns positivt och viktigt för Kiruna, säger Therese Lindroth, ansvarig för dialogen med näringsidkare på LKAB:s samhällsomvandling.

Kirunabostäder påbörjade byggnationen på kvarter 1 i maj i år. Kvarteret kommer att innehålla 62 lägenheter och drygt 3 600 kvadratmeter lokaler för kontor, restauranger och butiker. Inflyttning är planerad till hösten 2020.