Hemma på bortaplan

December 9, 2019
Repisvaara
Anders och Marita Lind i sitt nya hem på Repisvaara.

Från Malmö, via Malmberget till Repisvaara i Gällivare. Ett nytt område, ett nytt liv. Trots många känslor i omlopp har Marita och Anders landat i sin nya livssituation.

När Marita Lind var 20 år gammal och bodde i Malmö föll hon handlöst för norrlänningen Anders. Tillsammans flyttade de till Kilen i Malmberget och i takt med att de tre barnen föddes utökades kvadratmetrarna.

– Vi har bott i en tvåa, en trea och en fyra på Kilen. I sista lägenheten bodde vi i nästan 30 år. Det var en stor, fin fyra på 115 kvadratmeter i ett mysigt trähus. Vi såg hela Dundret därifrån. Där trodde vi att vi skulle leva hela livet, säger Marita.

Så blev det inte. I och med att Kilens bostadsområde påverkas av samhällsomvandlingen fick Marita och Anders ställa in sig på ett nytt liv, i ett nytt hem, i ett nytt område. Ett besked som inte var helt lätt att finna sig i.

– Det var en chock när vi fick veta det. Det har varit en sorg i hjärtat att ta in att i princip hela Malmberget försvinner. Samtidigt försöker vi lyfta blicken och acceptera att vi måste bygga upp ett nytt liv på ett nytt ställe. Det är också positivt och någonstans känns det bra att vara med och bidra till det nya Gällivare.

Sedan i maj är Marita och Anders hyresgäster på Repisvaara. I ett grönt hus på femte våningen trivs de på 81 kvadratmeter. Med facit i hand visade sig flytten bli en riktig lyckoträff.

– Det här är också en fyra. Vi har ju både barn och massor av barnbarn så vi kände att vi behövde utrymme. Vi trivs väldigt bra och har en alldeles magnifik utsikt. Dels över hela Gällivare men också över Malmberget vilket är viktigt för oss då det är där vi har bott. Vi ser också Vassaraträsk och har förmiddagssolen på vår luftiga balkong. Det är riktigt härligt, säger Marita.

Med naturen runt hörnet

Paret är friluftsmänniskor som gärna vandrar, åker längdskidor, paddlar och tar långa promenader med familjens två hundar. Dundret är en plats de ofta besökt och att numera ha skidanläggningen som granne känns tryggt.

– Dundret ger en omedelbar hemtrevlig känsla. Det är lite som att vi är hemma, fast på bortaplan. I och med de cykelvägar som byggts och andra förbindelser som finns så får vi nära till det vackra och det betyder mycket.

Marita berättar att de inte har något att klaga på och att de har gjort sig riktigt hemmastadda i den nyproducerade lägenheten.

– Man känner att det är hög kvalité här. Luft, värme och ventilationen är bra och vi fick se planlösningen i god tid så när vi flyttade in visste vi i princip var varenda möbel skulle stå. Efter att vi båda gått i pension är planen att det är här vi ska bli kvar.