Husflytt kan vara ett bra alternativ till nytt

Oktober 11, 2019
Två personer framför villa
Michaela Martinsson och Nils Henriksson tillsammans med Hero tar en dag i taget i projektet att flytta hus och helrenovera sitt nya hem.

Sjötomten i det natursköna Tjautjasjaur köpte Michaela Martinsson och Nils Henriksson för några år sedan. När det blev dags att skaffa hus köpte de en enplansvilla i Malmberget – och flyttade den.– Det kändes som vårt hus direkt när jag såg det, säger Michaela Martinsson.

Huset var till försäljning men kunde inte stå kvar på den ursprungliga platsen på grund av gruvbrytningen.
– Vi går igenom husen som påverkas av samhällsomvandlingen och en del av de hus som är lämpliga att flytta lägger vi ut till försäljning, säger Frida Larsson, från LKAB:s samhällsomvandlingsavdelning i Malmberget.

I avtalet ingår det att köparen ska ordna med flytt och återställning av mark. Köparen är dessutom byggherre och ansvarar för att alla lagar och regler efterlevs.
Efter många timmars förberedelsearbeten och en flytt som tog tio timmar kunde Michaela och Nils se sitt eget hus rulla in på tomten.
– Det gick riktigt bra med flytten, vi hade ibland bara några centimeters marginal, men det gick, säger Nils Henriksson.

Varför väljer man att köpa och flytta ett hus?

– Vi tog in offerter på nytt hus och jämförde med vad köp, flytt av ett hus, helrenovering och markarbeten skulle kosta. Vi hamnar långt under priset för ett helt nytt hus, säger Michaela Martinsson.

En husflytt är ett stort projekt, Michaela och Nils gör själva mycket av arbetet och har lejt in entreprenörer för vissa delar. Hela projektet kantas av beslut och allt de inte vet tar de reda på genom att fråga expertisen.
– Vi känner många som sitter på kunskapen. Vi har lagt in enormt mycket tid och engagemang i det här projektet och vi har lärt oss väldigt mycket, säger Michaela Martinsson.

Markarbetena är det som har tagit mer tid än förväntat.
– Vi var tvungna att förstärka och bredda vägen hit till tomten och har fått ta ner en del träd för att huset skulle komma fram, nu gräver jag för avlopp, säger Nils Henriksson.
– Planlösningen, fönster och isolering är bra i huset, men vi har rivit ut i princip allt övrigt och jobbar nu med uppbyggnaden, jag gillar att snickra, säger Michaela Martinsson.

En del jobb som inte varit planerade från början har det blivit.
– Vi fick regla om garaget och vi fick riva och bygga upp igen med en ordentlig fuktspärr i ekonomidelen, säger Nils Henriksson.

Michaela och Nils är ändå vid gott mod, kanske på grund av en gemensam överenskommelse att ta en dag i taget och fokusera på en sak åt gången.
– Vi är här på helgerna och på tisdag- och torsdagkvällar, övrig tid tar vi hand om hemmet och varandra, säger Michaela Martinsson.

När blir det inflyttning?

– Vi är inte hemlösa så vi jobbar september ut och bestämmer sedan hur det blir, säger Nils Henriksson.