Koskullskulle förtätas med energieffektiva hyresrätter

Juni 29, 2018
hus
Inflyttningsklart i sommar.

I sommar ska 40 hyresrätter stå färdiga på Genvägen i Koskullskulle. Bostäderna har 12 procent lägre energiförbrukning än vad Boverkets byggregler kräver.– Vi bygger energismart för att ge förutsättningar för lägre hyror, säger Pierre Eriksson, projektledare på LKAB:s samhällsomvandling i Malmberget.

De nya husen byggs med träfasad i olika väderstreck mitt i Koskullskulle. Det byggs som ersättningshus till LKAB Fastigheter för att kompensera för de lägenheter som försvinner i Malmberget.
– Nu är det slutfinishen som görs. Inflyttning sker i sommar, säger Pierre Eriksson.

Genom att bygga klimatsmart har bland annat energiförbrukningen setts över. I Boverkets byggregler anges hur många kilowatt en lägenhet får förbruka per år, normen är 115 kilowatt per kvadratmeter boyta.
– I de nya lägenheterna som LKAB bygger ligger förbrukningen lägre, en lägenhet förbrukar under 100 kilowatt per kvadratmeter, säger Pierre Eriksson.

LKAB är byggherre och husleverantör är SA Englund. Husen byggs i fabrik i Kalix och levereras i färdiga moduler till Koskullskulle.
– Jag vill rikta en eloge till befintliga hyresgäster och bostadsägare i området som under ett års tid har bott granne med en byggarbetsplats, men nu är vi nära slutbesiktning,
säger Pierre Eriksson.

Bostadshusen har åtta lägenheter vardera. Intill husen byggs carports och sidobyggnader. Området har närhet till fotbollsplan, hockeybana, skola och dagis samt gångavstånd till stora arbetsplatser, till exempel LKAB.

Bilder från byggtiden: