Kvarter 4

Juli 7, 2022
Man som står framför lägenheter och ser glad ut
Mats Jakobsson har avvecklat Jakobssons bil och blir enbart fastighetsägare till två fastigheter i nya centrum och på Luossavaara.

I gamla centrum ägde Mats Jakobsson fastigheten som kallades ”Idioten” i folkmun. Arkitekten var Ralph Erskines, som även ligger bakom Ortdrivaren, Snusdosan och Spottkoppen. – Jag vet inte exakt varför. Och det finns några olika förklaringar. Min teori är att det var den första bostadsrättsföreningen i Kiruna. Det kan ha varit att man tyckte att de som köpte lägenheter var idioter, säger han med ett skratt.

De nya fastigheterna har inget namn ännu, och Mats är osäker på om de kommer att heta något annat än de formella beteckningarna.
– Jag har fått många förslag. Idioten heter egentligen Loket 13 i fastighetsbeteckningen så jag brukar kalla nya byggnaden för nya Loket 13. Men den ligger på Ralph Erskinesgatan 2, så det är ju lite roligt.

Att bli fastighetsägare i nya centrum istället för kontant ersättning var aldrig något svårt valenligt Mats.
– Det är roligare att äga fastigheter. Jag tycker att man ska värna om Kiruna och inte mista så många lägenheter. Och sedan när man får ett läge som är så centralt kan det inte bli så mycket bättre.
– Den tidigare fastigheten var nästan 60 år gammal. Det här är mycket enklare, man har garanti, allt är modernt och stora utrymmen. Jag är så nöjd!

Förutom de tusen kvadratmeter han ersatts med genom samhällsomvandlingen har han köpt ytterligare 2.000 kvadratmeter och byggt ut fastighetsbeståndet till totalt 3.000 kvadratmeter.
Samtliga tretton hyresgäster följde med från gamla centrum och Jakobsson har numera 30 hyresgäster totalt och 33 garageplatser.