LKAB startar nytt bostadsprojekt i Kiruna

Oktober 9, 2023

Det står nu klart att LKAB, i samarbete med Lindbäck Bygg, kan starta byggnationen av nästa bostadsområde i Kiruna. Det handlar om 174 lägenheter fördelat på fyra kvarter beläget norr om kyrkogården, i nära anslutning till det nyetablerade centrumet.

Illustration över en av innergårdarna på Östra Stråket.

Kirunas centrum och områdena runt i kring fortsätter att utvecklas. Just nu pågår flertalet bostadsprojekt kring den nyligen etablerade stadskärnan och nu står det klart att LKAB kan påbörja ännu ett projekt. Tillsammans med Lindbäcks Bygg ska LKAB bygga fyra kvarter med hyreslägenheter i området kallat Östra stråket. Platsen ligger norr om kyrkogården, intill Flyttleden.

I kvarteren kommer det att finnas 174 lägenheter i varierade storlekar, från två rum och kök till fem rum och kök. Byggnaderna får olika formspråk som anspelar på andra delar av Kiruna. I samtliga kvarter kommer trevliga innergårdar att skapas där hyresgästerna kommer ha tillgång till odlingslådor, grillplatser och lekutrustning. Inom kvarteren kommer det även finnas gemensamhetsytor med bastu och miljörum.

Bostadsområdet hamnar i ett lugnt och barnvänligt område med närhet till skola och förskola. Samtidigt ligger centrumets stadspuls med shopping, kultur och restauranger bara några minuters promenadavstånd bort.

Byggnationen startar i maj 2024 och under slutet av 2025 beräknas de första lägenheterna stå klara.  Därefter kommer hyresgästerna flytta in i etapper fram till mitten av 2026. Samtliga bostäder kommer ingå i LKAB Fastigheters bostadsbestånd.