Nu startar arbetet med kvarter sju, åtta och nio

September 4, 2018
En kvinna och två män tittar in i kameran
Victoria Aidanpää, projektchef LKAB samhällsomvandling, Anders Similä, arbetschef på Nåiden Bygg AB och Ingemar Törmä, projektledare LKAB är nöjda över att avtal skrivits så att arbetena kan starta.

Nu står det klart att byggföretaget Nåiden Bygg AB, tillsammans med LKAB, ska projektera kvarteren 7, 8 och 9 i Kirunas nya centrumkärna. Byggstart blir till våren 2019.

​Totalt rör det sig om ca 47 000 kvadratmeter bostäder, kontor, handelslokaler och parkeringsmöjligheter, som ska stå färdiga under hösten 2022 då centrumhandeln förväntas flytta ner till den nya centrumkärnan. Kvarteren är en ersättning av det bestånd som Kirunabostäder AB förvaltar.

– Vi ersätter KBAB med nya fastigheter, som kommer att bli en stor del av nya centrum i Kiruna. Det känns bra att ha tecknat ett samverkansavtal med ett lokalt förankrat företag som Nåiden Bygg AB. Det är ett viktigt avtal mellan alla parter för att få ut bästa möjliga resultat, säger Victoria Aidanpää, projektchef LKAB samhällsomvandling.

karta

Vilket kvarter som börjar byggas först är inte bestämt och inte heller exakt utformning, men till våren kommer aktivitet synas i området.

– Vi är väldigt glada över att ha fått förtroendet att tillsammans med LKAB starta upp projekteringsarbetet på kvarter 7, 8 och 9, säger Anders Similä, arbetschef på Nåiden Bygg AB.

Parallellt pågår en dialog med företagare, kedjor, myndigheter och organisationer i nuvarande centrum om deras framtida lokalisering. Allas önskemål om framtida placering och behov för sina verksamheter ska tas i beaktning. Många av Kirunas butiker och kontor kommer ersättas med nya lokaler i dessa handelskvarter.

– Att få vara med och bygga upp nya centrum är en drivkraft för oss. Att vi nu har tecknat entreprenör innebär startskottet för hela projektet, som innehåller bostäder, kontor, handel och parkeringsmöjligheter, säger Ingemar Törmä, projektledare LKAB.