Nya stadshuset växer vidare

Juli 5, 2016
Kirunas nya stadshus ovanifrån
Kirunas nya stadshus ovanifrån.

Midnattssol och värme är två fördelar när Kirunas nya stadshus byggs. Den tid som förlorats under vinterhalvårets kyliga månader knappas nu in med arbete dygnet runt. Ringens stomme är snart helt klar och inom kort påbörjas montaget av Kristallens stålskelett.

– Vi har lyckats arbeta in viss tid och vi har förhoppningar om att vi ska ta igen ännu mer med tanke på de ljusa nätterna. Viktigast är dock att det inte blåser allt för mycket för då får vi problem med kranlyften, säger Johan Mäkitaavola, projektledare LKAB.

Det råder full aktivitet på byggarbetsplatsen. Just nu målas källaren invändigt och vissa installationsarbeten är påbörjade. De stora fläktaggregaten är nedlyfta i källaren och pågjutningarna av bjälklagen har nått översta ringen. Nu återstår en del stålmontage innan ringens stomme är helt färdig.– Ett trapphus växer sig fortfarande uppåt och när det är klart börjar vi montera Kristallens stålskelett. Först monteras den stora fackverksbalken som vi sedan börjar hänga ned de olika bjälklagen ifrån, säger Johan Mäkitaavola.

I byggbranschen talas det under byggperioden om milstolpen ”tätt hus”. Det innebär att tak och väggar står emot det yttre klimatet och de invändiga arbetena kan börja på allvar. I det här fallet är det en utmaning.

– För just detta hus är det en rejäl utmaning då taket består av fyra olika nivåer som blir klara i olika omgångar. Helt tätt blir huset någon gång vid årsskiftet om arbetena håller planen, säger Johan Mäkitaavola.

Arbetena pågår hela semestertiden och i slutet av sommaren kommer montaget av ringens väggelement påbörjas. Då kommer man på riktigt kunna se husets former.

Utsikt från stadshuset

Under sommarmånaderna kommer även stenskivorna till fasaden att tas ut från utvalda stenbrott i Italien.