Nya utmaningar i sommarens flytt

Juni 20, 2019
Trähus
Gruvfogdebostaden på Kilen i Malmberget flyttas till Repisvara i sommar.

Totalt åtta byggnader, Gruvfogde­bostaden, Engelska barackerna och fem stora flerfamiljshus kommer att flyttas i LKAB:s regi i sommar.– Tre av byggnaderna är mindre jämfört med tidigare husflyttar, de tre förstnämnda är även i sämre skick, säger Frida Larsson, projektledare på LKAB:s samhällsomvandlingsavdelning.

Husen som nu står på Kilen flyttas på begäran av länsstyrelsen i och med koncession 5. Engelska baracken är Malmbergets första arbetarbostäder och byggdes 1888. De har genom åren förändrats i omgångar.

– De två små timringarna som vi kallar för Pepparkakshusen står på Bolagsområdet idag och de flyttar vi för att de är i så fint skick och värda att bevara, säger Frida Larsson.
De kommer att säljas för flytt av annan aktör.
Slutmålet för de fem mindre husen är Talgoxegränd på Repisvaara där en gata med äldre byggnader kommer att skapa lite av en historisk tillbakablick. Husen innebär nio nya bostäder för den mindre familjen.

Två hus svårare

Två av husen skapar nya utmaningar i sommarens flyttprojekt.
– Osäkerhet i stommarnas skick gör flytten till ett äventyr, det kommer att utredas för att minimera riskerna. En annan utmaning är att det är stående timmerstomme i Engelska barackerna, lyfter man i ena hörnet följer bara det hörnet med. Vi måste låsa ihop och förstärka hela stommen för att den inte ska falla isär, ­säger Karl-Johan Eneris, projektledare LKAB:s samhällsomvandlingsavdelning.
När husen väl är på plats ska de ­renoveras varsamt och tidstypiskt.
– Det kommer även bli en utmaning att få dem till användbart skick eftersom de har stått oanvända i många år, säger Karl-Johan Eneris.