Prestigefyllt arkitektpris till Kristallen

Oktober 22, 2019
12 personer framför en skärm.
Stefan Holmblad och Victoria Aidanpää, tillsammans med Ruukki Construction, WSP Sweden och Henning Larsen Architects under ceremonin i Bryssel.

European Steel Design är en utmärkelse som delas ut för att premiera användandet av stål i arkitektur på kreativa och speciella sätt. En av årets pristagare var Kirunas nya stadshus Kristallen.

European Convention for Constructional Steelwork delar ut priset vartannat år till projektägarna, arkitekterna, ingenjörerna samt bygg- och stålentreprenörerna bakom byggnaderna. I år var 28 bidrag från 13 länder nominerade – fyra stycken från Sverige. Av de bidragen valdes alltså Kristallen, tillsammans med elva andra projekt, ut som vinnare, och fick motta pris vid en ceremoni i Bryssel den 14 oktober.

– Det är helt fantastiskt att besöka vårt fina stadshus och jag imponeras av den utmaning av komplexitet som förverkligats utifrån idén, från ritningar, stålkonstruktioner och till Kristallens uppbyggnad. Ett projekt som som sedan starten hösten 2013 byggt upp goda relationer med alla samarbetspartners, säger Victoria Aidanpää, sektionschef för samhällsomvandlingsprojekt i Kiruna.
– Jag kan bara instämma med Victoria. Vi inom samhällsomvandlingen i Malmfälten behöver ha en bra samverkan med leverantörer såväl lokalt och regionalt som utanför landets gränser och projektet Kristallen är ett lysande exempel på en god skandinavisk samverkan. Sedan klappar ju LKAB-hjärtat lite extra då det här priset är just för den speciella stålkonstruktionen i Kristallen, säger Stefan Holmblad, avdelningschef för samhällsomvandlingsprojekt.

På plats vid ceremonin för att motta priset var Stefan Holmblad och Victoria Aidanpää från LKAB, tillsammans med representanter för stålentreprenören Ruukki Construction, ingenjörskonsultföretaget WSP Sweden samt arkitektbyrån Henning Larsen Architects.

Plakettet för utmärkelsen ska nu överlämnas till Kiruna kommun och anslås i entrén i det nya stadshuset.