Roger först in på Bryggeribacken

November 9, 2020
Man utomhus.
Roger Välitalo med Malmberget i bakgrunden.

På Andra sidan i Gällivare växer ett nytt villaområde fram – Bryggeribacken köptes av LKAB för drygt ett år sedan och i april i år flyttade Roger Välitalo som förste man in i ett nybyggt hus på området.

Det börjar fyllas på med hus i sluttningen vid det gamla bryggeriet. Så småningom blir det en mix av villor, kedjehus och hyreshus och just nu råder febril aktivitetet för att anlägga infrastruktur och förbereda tomter. En handfull har redan fått sina hus på plats och hunnit flytta in. Först av dem alla var Roger Välitalo, som efter 35 år på Aspgatan i Malmberget fått flytta in i sitt nya hus. 
– Från början skulle jag hamnat på Repisvaara men det drog ut på tiden och då fick jag erbjudande om en tomt på Bryggeribacken istället. Det blev klockrent, säger Roger Välitalo. 

Det är en stor tomt, högt upp på backen, med gott om plats för både den uteplats och grillplats som Roger planerar för. Huset har placerats för maximalt med soltimmar på den blivande altanen:
– Jag gillar att odla också, så den här tomten blev perfekt. Jag ska hämta hit lite plantor från huset i Malmberget så småningom.
Inne i huset är det stort och luftigt, med öppen planlösning. Utöver grundutförandet har bland annat köket och garaget anpassats efter egna önskemål.
– Man får ju faktiskt aldrig en sådan här chans igen så jag kände att det var värt att pytsa in lite extra pengar för att få det precis som jag vill ha det. Jag har fått jättebra hjälp både av Tina Helin Rytiniemi på Samhällsomvandlingen och de på Älvsbyhus. En stor eloge till dem, säger Roger Välitalo.

Något större vemod över att lämna Malmberget känner han inte. Snarare handlar det om en lättnad och en glädje över att det äntligen är i hamn och han har hunnit bo in sig i det nya huset: 
– Jag har inte den där känslan att jag har bott så länge i Malmberget och att det är jobbigt att flytta av den anledningen. Jag betalade drygt 300 000 kronor för huset på Aspgatan en gång i tiden, och nu sitter jag här i ett helt nytt hus. Herregud, vill jag inte så behöver jag inte göra något här på 15 år – inte måla, inte snickra, inte någonting. Jag kan sitta ute på bron i solnedgången, med en cognac, och titta upp mot Malmberget, gruvan och huset på Aspgatan. Det känns fantastiskt bra, säger Roger Välitalo.

Roger_Välitalo_Bryggeribacken_4.JPG

På Bryggeribacken i Gällivare växer ett nytt bostadsområde fram, med villor, parhus och lägenheter.