Signerade kontrakt i nya Kiruna centrum – del två

September 21, 2020

Innan sommaren berättade vi att de första lokala handlarna i Kiruna skrivit på avtal gällande butikslokaler i nya centrumkärnan. Handelskvarteren kommer att ägas av Kirunabostäder och byggs på uppdrag av LKAB. Vad ser handlarna fram emot och vilka utmaningar tror de kommer att behöva hanteras? Här får du svaren från butikerna Kvadrat och Centrum. 

Vi börjar med Lisa Ahlquist och Johanna Olovsson från Kvadrat inredning & design. Butiken säljer i huvudsak inredning, garn och presenter och ligger idag vid Vänortstorget (eller som många också kallar det: Kupolentorget). Butiken har funnits i 18 år men Lisa och Johanna driver den sedan 6 år tillbaka. 

Kvadrat_Lisa och Johanna_beskuren.jpg

1) En klassisk sportfråga, hur känns det?

— Det känns spännande, pirrigt och nästan lite overkligt.

2) Vad tror du kommer att bli de största utmaningarna nu och framåt?

— Största utmaningen i dagsläget är nog att hålla sig flytande fram till flytten. Eftersom Corona fortfarande härjar så har vi ju tappat en hel del viktiga turister. Men vi är väldigt glada och tacksamma för våra patriotiska Kirunabor som väljer att handla lokalt och stötta oss småföretagare. Utan dem vore vi ingenting! 

3) Vad ser du mest fram emot i de nya lokalerna?

— Att få en ny, fräsch och enhetlig lokal med vår egen prägel. Men också att få en mer praktiskt utformad butik utan exempelvis trappor och en massa skrymslen och vrår. Att kunna se och vinka till våra butiksgrannar känns extra roligt och att stadskärnan blir mer samlad är också ett stort plus!  

 

Kläd- och modebutiken Centrum startade 1925 och drivs nu av fjärde generationen i familjen Lindgren. Johanna Ringholt är positiv inför kommande flytt. 

Centrumbutiken_sommar_beskuren.jpg

1) En klassisk sportfråga, hur känns det?

— Det känns fantastiskt kul och inspirerande att ha skrivit kontrakt. Det är en milstolpe mot en ljus framtid och en morot att behålla drivet.

2) Vad tror du kommer att bli de största utmaningarna nu och framåt?

— Vår största utmaning i nuvarande stadskärna är att behålla en trevlig miljö där kunderna vill vistas. Det gäller att hålla utbudet intressant samtidigt som man sakta men säkert minskar det inför flytt för att sedan öka igen, när vi väl flyttat. Det blir som att passera midjan på ett timglas så smidigt som möjligt.

3) Vad ser du mest fram emot i de nya lokalerna?

— Jag ser framemot en överskådlig lokal som blir mer ergonomisk för såväl kunder som oss som jobbar. Vi jobbar tätt ihop med ett duktigt arkitektteam som tillsammans med oss tagit fram vårt DNA till den nya butiken. Det känns otroligt bra och jag ser framemot alla nya möjligheter i dom nya lokalerna.

Vi kommer även att kunna hitta roliga samarbeten med grannar som ligger nära och ta del av varandras flöden, vilket kommer ge hela stadskärnan en levande puls. Jag tror väldigt mycket på det som håller på att byggas i nya staden och jag hoppas att alla människor längtar att få komma dit och insupa den nya miljön.