Snart går flytten till Solbacken

December 5, 2017
Barn klädd i overall står på en snöhög omringad av sin familj.
Gudrun Bergfors och Thomas Öberg med barnen Holger och Helmer ser fram emot att flytta in i femrummaren på Solbacken i Koskullskulle.

I den lätt sluttande backen som tidigare bestod av mossa och skog står nu 25 äldre trähus som flyttats från Malmberget till det nya bostadsområdet Solbacken i Koskullskulle. I ett av husen finns den efterlängtade lägenhet som Gudrun Bergfors, Thomas Öberg och deras två små barn snart flyttar in i.

Sedan i somras bor familjen i en tillfällig lägenhet i väntan på flytten till Solbacken. Deras tvåa på Puoitak­vägen i Malmberget fick nämligen en vattenskada och de fick packa ner sitt bohag tidigare än beräknat. Gudrun
Bergfors och Thomas Öberg har varit förberedda på en flytt ett tag då
Puoitakvägen ligger i ett område som ska tömmas senast 2019 på grund av gruvbrytningen.
– Nu väntar vi på inflyttningsdatum till Solbacken. Det ska bli skönt att få en större lägenhet och plocka upp allt vi fortfarande har i kartonger,
säger Gudrun Bergfors.

Familjen Bergfors-Öberg kommer att bo i ett av fyra hus som kallades för Långa raden när de stod i Malmberget. Långa raden är också det gatunamn som de flesta av husen på Solbacken kommer att ha i framtiden. Från början var det dock inte självklart att familjen skulle flytta till Koskullskulle, eller Kullen som det också kallas.
– Första känslan var, aldrig Kullen. Det är så kallt där och det är en bit bort från Gällivare. Nu tycker jag Solbacken är läcker. De har bevarat den gamla känslan. Det är grönytor och bra med plats mellan husen. Vi har parkering och motorvärmare precis bredvid huset och behöver inte släpa på packning, mat och barn, säger Thomas Öberg.

Familjen ville dessutom byta upp sin tvåa mot en fyra eller femma. Inför beslutet att flytta till Solbacken i Koskullskulle fick Gudrun och Thomas se ritningar på fyror och femmor, de hade även möjlighet att komma på en visning. De fick sitt förstahandsalternativ, en femma på dryga 150 kvadratmeter med 3,10 meter i takhöjd.
– Jag tror det kommer att bli bra. Vi vet redan några barnfamiljer som ska flytta till Solbacken. Lyckas vi få en förskoleplats blir det ännu bättre, säger Gudrun Bergfors.

Fakta: