Stadshuset – ett nytt landmärke i söder

September 1, 2016
Bild över Kirunas nya stadshus
Just nu kläs stadshuset med isolering.

Alla kontorsringar är på plats och nya stadshuset bjuder numer på en utsikt ner till Jukkasjärvi och upp över slalombacken.– Det har hänt mycket under sommaren, och just nu kläs huset med isolering, säger Johan Mäkitaavola, projektledare LKAB.

Arbetet med nya stadshuset har under sommarmånaderna gått enligt plan. Invändigt går det att urskilja trapporna, scenen, entrén och kontorsplanen tydligt. Även stommen till kommunfullmäktigerummet och kommunsstyrelserummet är på plats.

– Kontorsringarna är på plats och våningarna i kristallen monteras. Arbetet med att få tätt hus pågår för fullt. Våren och sommarens arbeten har gått planenligt, säger Anders Similä, projektchef på Peab.

Utsikt från Kirunas nya stadshus

Till årsskiftet ska huset vara tätt, det vill säga att tak, isolering och väggar är täta så att det inte regnar och snöar in och arbetet med interiören kan starta. På sidan av stadshuset ut mot Malmvägen är fundamentet för klocktornet på plats. Tanken är att tornet flyttas under 2017.

– Vi har nu gjort ungefär en tredjedel av arbetet med byggnationen och än så länge flyter det på bra. Jag tror att kirunaborna kommer bli nöjda med sitt nya stadshus, säger Johan Mäkitaavola.

Under hösten körs inga nattskift och i dagsläget jobbar cirka 50 personer dagligen på bygget. Varje vecka genomförs miljö- och skyddsronder.