LKAB betalar
Enligt minerallagen är det LKAB som betalar för den påverkan och de kostnader som uppstår när företagets gruvbrytning gör samhällsomvandlingarna nödvändiga.
I dagsläget har LKAB betalat ut omkring 23 miljarder kronor och reserverat ytterligare 9,5 miljarder kronor för omvandlingarna sedan år 2006 (uppdaterad: 2024). Många frågar sig om LKAB har råd att betala för samhällsomvandlingarna. Svaret är att så länge vi bedriver gruvverksamhet i Malmfälten måste vi ha råd.
Att LKAB betalar är en förutsättning för fortsatt gruvbrytning och inget vi kan välja bort eller skjuta på framtiden. Att bryta malm i stora underjordsgruvor är dyrt. LKAB måste alltid planera långt i förväg och tänka på kostnaderna för att det ska vara lönsamt att fortsätta. Blir kostnaderna för höga går det förstås inte att fortsätta gruvbrytningen. Som tur är pågår samhällsomvandlingarna under en lång tid och allt behöver inte betalas samtidigt.
Avsättningar (2024)
Utbetalt (2024)
Flera miljarder kronor
Det går inte att säga hur mycket samhällsomvandlingarna kommer att kosta i slutet. Det beror på om LKAB väljer att bryta djupare ner i gruvorna. I både Kiruna och Malmberget rör det sig om flera miljarder kronor.
Samhällsomvandlingarna ingår i kostnaden för sålda varor. De avsättningar som görs belastar rörelseresultatet och hamnar i balansräkningen som en skuld. När pengarna till sist betalas ut syns de som utbetalning för samhällsomvandlingarna i kassaflödet.
Få full koll på kostnaderna
LKAB redovisar varje år hur stora kostnaderna är för samhällsomvandlingarna i års- och hållbarhetsredovisningen.Läs den här.
Vi vill göra rätt för oss
Innan LKAB får tillstånd att bryta malm inom ett område måste kommunerna ändra detaljplanerna från bostad- och handelsområde till industriområde. Det fordrar i sin tur att LKAB lyckas göra överenskommelser med alla fastighetsägare och verksamheter som i dagsläget ligger i vägen för gruvans produktion. Ett av de viktigaste uppdragen för LKAB:s samhällsomvandlingsorganisation är därför att köpa fastigheter, dels av kommunen och dels av privatpersoner.
LKAB har hittills finansierat flera stora infrastrukturprojekt samt kompenserat kommunerna för kommunala verksamhetslokaler som till exempel skolor, Folkets hus och simhall. Även en del privata fastighetsägare har fått sina hus köpta av LKAB.
Frågor och svar
Företagare, myndigheter och organisationer som omlokaliseras kompenseras i flera delar. De som äger sin fastighet får erbjudande om en ersättningsfastighet och de som hyr blir erbjuden en ny lokal med hyrestrappning i upp till fem år. Utöver det står LKAB för omlokaliseringskostnader och resultatbortfall i samband med flytten. Läs mer om hur LKAB kompenserar företag, myndigheter och organisationer här.
Den som äger en bostadsrätt ersätts med en summa pengar. LKAB:s erbjudande baseras på två grunder. Ersättningen är ett belopp per kvadratmeter boyta som motsvarar kvadratmeterpriset för en nyproducerad bostadsrätt i Malmfälten och ett tillägg baserat på en individuell bedömning av skick och standard på nuvarande bostadsrätt.
På det sättet får medlemmarna i föreningen valmöjligheter att kunna köpa en nyproducerad bostadsrätt i Malmfälten med den summan de får av LKAB, eller göra vad de vill med pengarna. Det är viktigt för oss att den enskilda har ett val att flytta till en ny bostad. Läs mer om kompensation till bostadsrättsägare här.
Hyresgäster som inte äger en fastighet får förtur till både äldre och nya bostäder. De blir även kompenserade med trappning av hyran. Hyrestrappningen börjar med nuvarande hyra första året och trappas sedan upp i sju år. Oavsett hyresvärd omfattas hyresgästerna som måste flytta av LKAB:s trappning. Läs mer om kompensation till hyresgäster här.