LKAB betalar
Enligt minerallagen är det LKAB som betalar för den påverkan och de kostnader som uppstår när företagets gruvbrytning gör samhällsomvandlingarna nödvändiga.
I dagsläget har LKAB betalat ut omkring 23 miljarder kronor och reserverat ytterligare 9,5 miljarder kronor för omvandlingarna sedan år 2006 (uppdaterad: 2024). Många frågar sig om LKAB har råd att betala för samhällsomvandlingarna. Svaret är att så länge vi bedriver gruvverksamhet i Malmfälten måste vi ha råd.
Att LKAB betalar är en förutsättning för fortsatt gruvbrytning och inget vi kan välja bort eller skjuta på framtiden. Att bryta malm i stora underjordsgruvor är dyrt. LKAB måste alltid planera långt i förväg och tänka på kostnaderna för att det ska vara lönsamt att fortsätta. Blir kostnaderna för höga går det förstås inte att fortsätta gruvbrytningen. Som tur är pågår samhällsomvandlingarna under en lång tid och allt behöver inte betalas samtidigt.
Avsättningar (2024)
Utbetalt (2024)
Flera miljarder kronor
Det går inte att säga hur mycket samhällsomvandlingarna kommer att kosta i slutet. Det beror på om LKAB väljer att bryta djupare ner i gruvorna. I både Kiruna och Malmberget rör det sig om flera miljarder kronor.
Samhällsomvandlingarna ingår i kostnaden för sålda varor. De avsättningar som görs belastar rörelseresultatet och hamnar i balansräkningen som en skuld. När pengarna till sist betalas ut syns de som utbetalning för samhällsomvandlingarna i kassaflödet.
Få full koll på kostnaderna
LKAB redovisar varje år hur stora kostnaderna är för samhällsomvandlingarna i års- och hållbarhetsredovisningen.Läs den här.
Vi vill göra rätt för oss
Innan LKAB får tillstånd att bryta malm inom ett område måste kommunerna ändra detaljplanerna från bostad- och handelsområde till industriområde. Det fordrar i sin tur att LKAB lyckas göra överenskommelser med alla fastighetsägare och verksamheter som i dagsläget ligger i vägen för gruvans produktion. Ett av de viktigaste uppdragen för LKAB:s samhällsomvandlingsorganisation är därför att köpa fastigheter, dels av kommunen och dels av privatpersoner.
LKAB har hittills finansierat flera stora infrastrukturprojekt samt kompenserat kommunerna för kommunala verksamhetslokaler som till exempel skolor, Folkets hus och simhall. Även en del privata fastighetsägare har fått sina hus köpta av LKAB.
Frågor och svar
För att beräkna hur mycket LKAB ska ersätta dig som verksamhetsutövare kommer en oberoende part att anlitas för att göra en ekonomisk analys av din verksamhet. Denna analys kommer genomföras enligt en väl definierad process med företagsbesök, intervjuer av ägaren, research externt och beprövade verktyg för att säkerställa en pålitlig värdering.
Värderingen kommer ta hänsyn till såväl din verksamhets historiska utfall som dess framtida potential då ekonomiska analysen både beaktar resultatet bakåt i tiden men även en förväntad utveckling.
LKAB kan aldrig garantera samma omsättning som du har idag, det är en mängd ytterligare faktorer som påverkar förutom samhällsomvandlingen. Till exempel marknad, utbud och annan konkurrens som näthandel.
LKAB kommer att ersätta ert företag under flytten samt under uppstartsperioden för resultatbortfall samt trappstegshyra. Tiden som LKAB kommer att göra detta beräknas från det att det enskilda företaget påbörjar sin flytt till att företaget har flyttat in och är i drift. Uppstartsfas kan vara upp till fem år, beroende på typ av företag, marknad och beroendet av kundrörelser i området. LKAB ersätter resultatbortfall upp till fem år beroende på ovanstående förutsättningar.
LKAB kan samtidigt konstatera att utredningar visar på att ett samlat och tydligt centrum med ökad kundgenomströmning ger en möjlighet till ökad omsättning för handel och restaurangnäringen.
Ja, alla som ska omlokaliseras kommer att få samma hjälp och stöd.